V. Putinas penktadienį surengė mitingą, kurio metu pareiškė, jog Rusija perims keturių Ukrainos regionų – Chersono, Donecko, Luhansko ir Zaporižios – kontrolę, po „referendumo“ rezultatų minėtose okupuotuose regionuose, kuriuos tarptautinė bendruomenė pripažino neteisėtais.

Rusijos lyderis kalbėjo minioms koncertu metu, kuriuo buvo siekiama atšvęsti teritorijų aneksiją. „Doneckas, Luhanskas, Zaporižia, Chersonas, Rusija! Amžinai kartu!“ – tokią žinutę buvo galima perskaityti Kremliaus Maniežo aikštėje pakabintame informaciniame skyde.

Vietiniai „Telegram“ ir „Twitter“ kanalai pasidalijo neredaguota vaizdine medžiaga, kuri buvo nufilmuota pačiame renginyje, bei kitais vaizdo įrašais, kuriuose, atrodo, valstybinės žiniasklaidos priemonės papildomai pridėjo šūksnius ir skanduotes.


Iš įvykio vietos filmuotuose įrašuose matoma pasyvi minia, daugelis dalyvių stovi vietoje laikydami Rusijos vėliavas ir stebi Ivano Ochlobystino, aktoriaus ir režisieriaus, bei atkaklaus V. Putino gerbėjo, kalbą.

I. Ochlobystinas V. Putino karą prieš Ukrainą pavadino „šventu“. Redaguotuose vaizdo įrašuose matoma besidžiaugianti, plojanti publika, tačiau „Telegram“ pasidalinti įrašai iš įvykio vietos rodo, jog tik keli žmonės teigiamai reagavo į aktoriaus kalbą. Taip pat pranešama, kad mitingo dalyviams buvo sumokėta už dalyvavimą renginyje, arba jie buvo atvežti autobusu.

„Šį vaizdo įrašą reikėtų parodyti visiems, kurie sako, kad visi rusai yra už karą“ , – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė rusų aktyvistas Georgijus Alburovas, pasidalinęs vaizdo įrašu, kuriame matomos autobusų eilės.

„Tai yra autobusai, kurie atvežė valstybės darbuotojus į Putino mitingą. Norinčių nemokamai ir be prievartos pasidžiaugti dalies Ukrainos okupacija neatsirado“, – teigė jis.

Pats V. Putinas, pasirodęs renginyje, pompastikšia tikino neva keturių Maskvos aneksuotų Ukrainos regionų gyventojai grįžo „į savo istorinę tėvynė“.

„Sveiki sugrįžę namo“, - sakė jis penktadienį per televiziją transliuotoje kalboje Raudonojoje aikštėje. „Pergalė bus mūsų“, - pridūrė jis, turėdamas omenyje karą prieš Ukrainą.

Renginys Raudonojoje aikštėje vyko keturių okupuotų Ukrainos teritorijų – Zaporižios, Chersono, Luhansko ir Donecko – aneksijos proga. Kai kurie renginio dalyviai mojo Rusijos vėliavomis, pasakojo agentūros AFP reporteris. Kai kurie dėvėjo juodai oranžines Georgijaus juosteles.

„Mes tapome stipresni, nes esame kartu“, - sakė V. Putinas, kurio kalba buvo rodoma keliuose dideliuose ekranuose. Jis kalbėjo apie „ypatingą, istorinę tiesos ir teisingumo dieną“. Rusų kariai, anot jo, „didvyriškai gynė žmonių pasirinkimą“ Ukrainoje.

„Darysime viską, kad paremtume savo brolius ir seseris Zaporižioje, Chersone, Luhanske ir Donecke, kad pagerintume jų saugumą, atgaivintume ekonomiką“, - kalbėjo V. Putinas praėjus kelioms valandoms po to, kai per ceremoniją Kremliuje pasirašė keturių Ukrainos regionų aneksijos dokumentus.

Europos Sąjungos (ES) lyderiai atmetė V. Putino paskelbtą keturių okupuotų Ukrainos teritorijų aneksiją ir vadina ją neteisėta.

„Niekada nepripažinsime šios nelegalios aneksijos, - sakoma pranešime. – Šie sprendimai yra nuliniai ir niekiniai ir neturi jokios teisinės galios“.

Toliau teigiama, kad ES kategoriškai smerkia aneksiją. Taip Rusija esą stato ant kortos globalų saugumą. Kartu ES šalių lyderiai pabrėžė, kad ir toliau ryžtingai rems Ukrainą. Šalies teritorinis vientisumas ir suverenumas remiami besąlygiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)