Centro dešiniųjų pareigūnė iš Maltos sakė, kad perduos šią žinią ES lyderiams penktadienį Prahoje vyksiančiame viršūnių susitikime. Ukrainiečiams „reikia ginklų, su kuriais jie galėtų kovoti, kad atgautų savo teritoriją, o tai reiškia, pavyzdžiui, tankus „Leopard II“, kuriuos turi kelios valstybės narės“, – sakė R. Metsola interviu per parlamento plenarinį posėdį Strasbūre.

Kyjivas seniai reikalauja pristatyti vokiškus tankus „Leopard II“, tačiau Berlynas nesutinka, teikdamas pirmenybę tam, kad toks perdavimas būtų platesnio Vakarų sąjungininkių susitarimo dalis.
Pasak ES pareigūnės, Vokietija, Austrija, Danija, Suomija, Graikija, Vengrija, Lenkija, Portugalija, Ispanija, Švedija ir ES nepriklausančios Norvegija, Šveicarija bei Turkija iš viso turi maždaug 2000 šių tankų.

R. Metsola, pirmoji šios ES institucijos vadovė, dar balandį apsilankiusi Kyjive, sakė, kad šalims, norinčioms perduoti tankus, bus atlyginta iš ES fondo - Europos taikos fondo, jau skyrusio Ukrainai 2,5 mlrd. eurų karinei įrangai įsigyti. „Manau, kad šių diskusijų mums reikia būtent dabar, kai matome, kaip Rusija eskaluoja, o Ukraina sėkmingai išstumia rusus“, – sakė ji.

Kelios ES šalys susirūpinusios, kad didelės dovanos iš jų arsenalų gali pakenkti jų pačių nacionaliniams gynybiniams pajėgumams. Vis dėlto R. Metsola tvirtino, kad „Leopard“ tankų pristatymas „reikšmingai nesumenkintų“ atskirų šalių pasirengimo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją