Jei kancleris O. Scholzas sako, kad Ukraina turi šio karo „nepralaimėti“, o Rusija turi „nelaimėti“, „tai palieka per daug erdvės interpretacijoms, taip pat ir ypač V. Putinui“, – pastebėjo F. Merzas, kalbinamas Vokietijos portalo „t-online“.

„Turime ir toliau remti Ukrainą, visų pirma ginklais, kad Rusija pralaimėtų šį karą, o Ukraina jį laimėtų. Būtent taip aiškiai ir turi būti suformuluota“, – sakė jis. Nes „žodžių pasirinkimas reiškia ne tik sąvokų skirtumą, jis atskleidžia ir skirtingą požiūrį į šią agresiją. Mūsų pozicija turi būti visiškai aiški: Užkirsime kelią Putino veiksmams ir padėsime Ukrainai laimėti karą“, – pabrėžė krikščionis demokratas.

Tikrasis ginklas yra ne bomba, o bombos baimė

F. Merzą kalbinusiam žurnalistui pastebėjus, kad šiuo metu Vokietijos politikoje, ypač tarp socialdemokratų, vėl girdėti daug perspėjimų dėl branduolinio karo ir trečiojo pasaulinio karo, pašnekovas pakartojo: „Būtent tokios baimės Putinas ir nori! Nesakau, kad taip kalbantys valdžios atstovai žaidžia Putino žaidimą. Tačiau jie įsivelia į Putino žaidimą. V. Putinas nori įbauginti mūsų šalies žmones, sutrikdyti mūsų visuomenę ir destabilizuoti Europą. Vokietijos kancleris privalo tam ryžtingai pasipriešinti. Jis turi užtikrintai pasakyti: „Mes nebijom Putino!“

F. Merzas teigė asmeniškai manantis, kad dėl įvairių priežasčių yra mažai tikėtina, jog V. Putinas iš tikrųjų panaudotų taktinį branduolinį ginklą. Jis pritarė žurnalistui, kad tikrasis ginklas yra ne bomba, o bombos baimė.

Išpuoliu prieš vamzdyną irgi skleidžiama baimė

„Dabartinė ekonominė padėtis verčia žmones jaustis nesaugiai. O tai, kad gyventojai baiminasi karo kaip tokio, yra visiškai žmogiška, – pripažino krikščionių demokratų lyderis, čia pat ir vėl primindamas: „Tačiau būtent to Putinas ir nori. Kad mes bijotume. Kartoju, – Vokietijos kancleris privalo ryžtingiau veikti, kad tam nepasiduotume. Mums nėra ko bijoti šio žmogaus. Esame pakankamai stiprūs, pagaliau esame pakankamai stiprūs ir karine prasme.“

Kaip V. Putino baimės strategijos dalį pašnekovas kvalifikavo ir dujotiekio sabotažą: „Išpuoliai prieš vamzdynus siunčia būtent tą signalą: Aš galiu net sunaikinti jūsų infrastruktūrą. Taip jis nori skleisti baimę. Turime į tai žiūrėti rimtai, bet neturime leisti, kad tai mus išgąsdintų“, – sakė F. Merzas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją