Šis pasiūlymas buvo įtrauktas į ekonominių priemonių paketą, kuriame taip pat numatyta didinti skolinimąsi ir kuris sukrėtė rinkas, rinkėjus ir nemažą dalį valdančiosios Konservatorių partijos narių.

Staigus sprendimas nenaikinti didžiausio pajamų mokesčio 45 proc. tarifo sukėlė nemažai klausimų apie iždo kanclerio ir prieš mažiau nei mėnesį valdžios vairą perėmusios ministrės pirmininkės Liz Truss (Liz Tras) dešiniosios pakraipos politikos darbotvarkę, nes dar prieš dieną jie abu žadėjo neatsisakyti savo planų.

„Kokia diena. Buvo sunku“, – pareiškė K. Kwartengas, sakydamas kalbą metinėje torių konferencijoje Birmingame centrinėje Anglijos dalyje.

Konferencijos dalyviams jis pareiškė, kad „mes turime sutelkti dėmesį į turimą užduotį“, ir netiesiogiai sukritikavo savo pirmtakus torius, pareiškęs, jog reikia skatinti ekonomiką, kad ji įveiktų šį „lėtą, valdomą smukimą“.

„Tam, kad ekonomika augtų, mums tikrai reikia veikti kitaip“, – pareiškė iždo kancleris.

K. Kwartengas savo kalboje vengė konkrečiai kalbėti apie staiga pakeistą nuomonę dėl pasiūlyto 45 proc. mokesčio tarifo panaikinimo.

Tačiau jis tikino, kad jo ir L. Truss ginčytini planai, kuriuose numatyta, be kita ko, panaikinti bankininkų premijų viršutines ribas ir atšaukti planuotą pelno mokesčio padidinimą bei neseniai įgyvendintą nacionalinio draudimo įmokų padidinimą, yra „tinkami“ ir „patikimi“.

„Tai paspartins [ekonomikos] augimą“, – pridūrė jis.

Politinė audra

Kiek anksčiau K. Kwartengas pareiškė niekada negalvojęs atsistatydinti dėl sąmyšio, kurį sukėlė jo pasiūlymai, ir pridūrė, kad atsisakyti turtingiesiems taikomo mokesčio mažinimo buvo nuspręsta dėl to, kad tai ėmė „atitraukti dėmesį“ nuo „pagrindinės“ vyriausybės užduoties.

Rinkos audringai reagavo į planus dėl mokesčių mažinimo prarastas pajamas kompensuoti papildomai skolinantis milijardus svarų: nacionalinės valiutos kursas smuko į rekordiškai žemą lygį JAV dolerio atžvilgiu, taip pat smarkiai padidėjo JK vyriausybės obligacijų pajamingumas.

Vyriausybei pakeitus savo poziciją dėl daugiausiai uždirbančiųjų pajamų mokesčio, svaro kursas pirmadienį kiek atsitiesė.

Vis dėlto K. Kwartengas ir L. Truss tebėra politinės audros epicentre, nes jų parengtas ekonominių priemonių paketas plačiai vertinamas kaip nesąžiningas, ypač dabar, kai šalis išgyvena didžiausią per ne vieną dešimtmetį pragyvenimo išlaidų krizę.

L. Truss sekmadienį pripažino, kad reikėjo geriau paruošti šalį ekonominių priemonių paketo pristatymui rugsėjo 23 dieną, bet patvirtino, kad yra „visiškai pasiryžusi“ panaikinti daugiausiai uždirbantiems britams taikomą pajamų mokesčio tarifą.

Vos per 24 valandas 47 metų premjerė, kuri šias pareigas eina tik nuo rugsėjo 6-osios, iš esmės pakeitė savo nuomonę šiuo klausimu.

Visuomeniniam transliuotojui BBC ji pareiškė nesvarsčiusi šio mokesčio tarifo klausimo su savo ministrų kabinetu, kuris apie tai, kad pasiūlymo panaikinti šį tarifą buvo atsisakyta, regis, sužinojo pirmadienį kartu su plačiąja visuomene.

Ji taip pat, regis, atsiribojo nuo šio klausimo, pareiškusi, kad „tai buvo iždo kanclerio priimtas sprendimas“.

Bendra parengto mokesčių priemonių paketo vertė sudaro 45 mlrd. svarų (51,76 mlrd. eurų), o didžiausio pajamų mokesčio tarifo sumažinimas atsieitų 2 mlrd. svarų – nors ši suma yra santykinai nedidelė, jos politinius poveikis yra kur kas didesnis.

Virtinė visuomenės nuomonės apklausų parodė, kad L. Truss ir jos ekonominių priemonių paketas yra itin nepopuliarūs. Kartu gerokai pablogėjo ir torių reitingai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją