J.Tymošenko, per savo rinkimų kampaniją daugiausia kritikavusios prezidento aplinką, blokas, suskaičiavus maždaug 20 proc. balsų, lenkia proprezidentinę "Mūsų Ukrainą" 6 procentais. Pirmąją vietą, pagal rinkimų rezultatus užima opozicinė Viktoro Janukovičiaus Regionų partija. Proprezidentinė V. Juščenkos partija lieka trečioje vietoje.

Centrinės rinkimų komisijos pareigūnai Lietuvos radijui teigia, kad tikslūs rinkimų rezultatai gali paaiškėti tik po dviejų ar trijų dienų. Skelbiama, kad rinkti Aukščiausiosios Rados vakar atėjo per 67 procentus rinkėjų.

Šiandien Kijeve pradėtos politinės konsultacijos dėl koalicijos formavimo. Julija Tymošenko deklaruoja siekį atnaujinti „Oranžinę sąjungą“, pabrėždama, kad su „mėlynaisiais“, tai yra su V. Janukovičiaus „Regionų partija“ koalicijos nebus.

Ukrainos politologai pastebi, kad derybos dėl koalicijos bus įtemptos, nes abejojama, ar prezidentas Viktoras Juščenka sutiks su J. Tymošenko sąlyga atiduoti jai premjerės postą. Viktoras Janukovičius teigia esąs pasiryžęs koaliciją formuoti su „oranžinėmis jėgomis“, bet taip pat neslepia siekio tapti premjeru.

Įveikusios 3 procentų barjerą į parlamentą pateko jau 6 partijos. Be jau minėtų, parlamentinėmis partijomis galėtų vadintis Ukrainos socialistų partija ir Litvino liaudies blokas.

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) stebėtojai pirmadienį gyrė Ukrainoje šį savaitgalį įvykusius parlamento rinkimus ir nurodė, kad jie atitiko demokratijos standartus.

"Kovo 26-ąją (įvykę) parlamento rinkimai ... iš esmės atitiko ... tarptautinius demokratinių rinkimų standartus", - sakoma preliminariame šios rinkimų stebėjimo organizacijos pareiškime, kuris buvo įteiktas Kijeve.

Sekmadienį Ukrainoje vykę rinkimai buvo teisingi ir jie atvers kelią intensyvesniam šalies bendradarbiavimui su Europos Sąjunga, pirmadienį pranešė ir ES užsienio reikalų komisarė Benita Ferrero-Waldner. "Vakar vykusių rinkimų ir priešrinkiminės kampanijos demokratinė eiga yra dar vienas demokratinių standartų konsolidacijos Ukrainoje įrodymas po "oranžinės revoliucijos" , sakoma komisarės pareiškime.

"Žengdama šį žingsnį Ukraina įgyvendino vieną pagrindinių ES ir Ukrainos veiksmų plano politinių prioritetų... atveriančių naujas galimybes Ukrainai jos santykiuose su ES", - sakoma pareiškime.

B.Ferrero-Waldner paragino naująją vyriausybę toliau "tvirtai eiti reformų keliu", o žurnalistams pareiškė, kad ES bei Ukraina su laiku pradės derybas dėl laisvos prekybos sutarties. ES palaikė Ukrainos "oranžinę revoliuciją", kuri 2005 metų sausį į valdžią atvedė liberalus.

V.Juščenka prieš "oranžinės koalicijos" sudarymą

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka mano, kad netikslinga pradėti derybas dėl vyriausybės koalicijos sudarymo, kol nėra oficialių balsavimo rezultatų, kurie turi būti paskelbti per15 dienų po rinkimų, pranešė prezidento sekretoriato vadovo pavaduotojas Ivanas Vasiunykas.

"Logiška pradėti derybas dėl koalicijos, kai bus oficialiai paskelbti rinkimų rezultatai - tai prezidento pozicija", - sakė I.Vasiunykas spaudos konferencijoje.

Anksčiau Julijos Tymošenko bloko, užimančio antrąją vietą Ukrainos parlamento rinkimuose, atstovai sakė, kad tikisi pasirašyti susitarimą su proprezidentiniu bloku "Mūsų Ukraina" ir Socialistų partija dėl vadinamosios oranžinės koalicijos sudarymo pirmadienį iki dienos pabaigos, pasibaigus "Mūsų Ukraina" politinės tarybos posėdžiui.

"Galimi įvairūs koalicijos formatai, jie bus nustatyti per derybas. Prezidentas šiandien rytą pavedė ministrui pirmininkui pradėti tokias konsultacijas", - sakė I.Vasiunykas.

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka taip pat mano, kad per parlamento rinkimus šalis patvirtino demokratinio lyderio posovietinėje erdvėje statusą. Tokį V.Juščenkos vertinimą pirmadienį spaudos konferencijoje Kijeve paskelbė prezidento sekretoriato vadovo pirmasis pavaduotojas Ivanas Vasiunikas.

"Prezidento nuomone, vienintelis šių rinkimų nugalėtojas - ukrainiečių liaudis, nes kiekvienas galėjo laisvai, be spaudimo, rinktis, už kurią politinę jėgą balsuoti. Ukrainos prezidentas taip pat mano, kad vienintelis rinkimų proceso dalyvis, kurio dalyvavimą rinkimuose galima įvertinti "labai gerai", - tai irgi ukrainiečių liaudis", - pareiškė I.Vasiunikas.

Pasak jo, prezidentas dėkingas Ukrainos piliečiams už tai, kad nors organizaciniu požiūriu rinkimai buvo labai sudėtingi, ir tai tapo "tikru išbandymu visiems rinkimų kampanijos dalyviams", šalies piliečiai elgėsi garbingai.

Valstybės vadovas pareiškė, kad "Ukraina ir Ukrainos valdžia išlaikė dar vieną, eilinį, demokratijos egzaminą" per šiuos rinkimus, ir tą pripažįsta ir tarptautiniai stebėtojai.

"Tai dar kartą patvirtina, kad Ukraina pagrįstai gali būti laikoma savotišku poligonu naujoms demokratinio valdymo formoms visoje posovietinėje erdvėje diegti", - sakė I.Vasiunikas.

Ukrainos premjeras nori išsaugoti postą

Ukrainos ministras pirmininkas Jurijus Jechanurovas, įrašytas pirmasis šalies prezidentą remiančio bloko "Mūsų Ukraina" sąraše, mano, kad derybos dėl koalicijos sudarymo po parlamento rinkimų bus sudėtingos ir sunkios, bet joms pasibaigus jis tikisi tapti naujosios vyriausybės vadovu.

Interviu agentūrai "Reuters" rinkimų į Aukščiausiąją Radą išvakarėse J.Jechanurovas taip pat sakė, kad jo vyriausybė užtikrins ekonominį stabilumą iki naujojo Kabineto paskyrimo.

"Aš dirbsiu dar ištisą ketvirtį, nes realiai tik liepą bus sudaryta nauja vyriausybė, o reikia, kad liaudies ūkis dirbtų stabiliai. Mes viską padarysime, kad jokios krizės, (grėsmingos) prognozės neįvyktų, viskas bus gerai", - sakė J.Jechanurovas.

"Po to aš vadovausiu kitai vyriausybei. Aš tai prognozuoju", - pareiškė jis.

Pasak premjero, "Mūsų Ukraina" tikisi atkurti parlamente politinių jėgų, užtikrinusių 2004 metais Viktoro Juščenkos pergalę per prezidento rinkimus, "oranžinę koaliciją", kuri iširo praėjus keliems mėnesiams po atėjimo į valdžią. "Manau, reikia atleisti visiems, visi mes - krikščionys ir turime atleisti vienas kitam, kad ir ką sakytų žmogus per rinkimus", - sakė J.Jechanurovas.

"Bus sunkus derybų procesas, bet Liaudies sąjunga "Mūsų Ukraina" parengė būtinus dokumentus... Mes konsultavomės su kitomis politinėmis jėgomis, kurios įėjo į "oranžinį" bloką, o dabar mes norėtume atkurti "oranžinę" koaliciją", - paaiškino jis.

Drauge premjeras patikino, kad "Mūsų Ukraina" neketina jungtis į koaliciją su Regionų partija, kuriai vadovauja Viktoras Janukovičius, buvęs pagrindinis dabartinio valstybės vadovo varžovas per prezidento rinkimus.

"Dėl Regionų partijos - šis klausimas nenagrinėjamas. "Mūsų Ukraina" neketina sudaryti koalicijos su Regionų partija", - sakė premjeras.

J.Jechanurovas mano, kad politinės jėgos, įveikusios 3 proc. slenkstį ir norinčios įgyvendinti V.Juščenkos programą, gali sutikti per Konstitucijos skirtus du mėnesius įeiti į sudaromą vyriausybę.

Pagal naujos redakcijos Konstituciją, prezidentas gali paleisti parlamentą, jeigu šis per 30 dienų nesuformuos koalicijos ir dar per 30 dienų neapsispręs dėl vyriausybės sudėties.

Daugelis politologų sako, kad vykstant politinei kovai bus sunku suformuoti stabilią koaliciją, ir galimybių paleisti parlamentą padaugės.

"Žinant ukrainiečių mentalitetą - tai vyks ilgai ir nuobodžiai, visi pamirš dėl ko kalbama, paskui prisimins, kad liko pusantros dienos iki parlamento paleidimo, ir šis kirvis privers ukrainiečius susitarti", - sakė J.Jechanurovas.

V.Janukovičiaus partija pasirengusi koalicijai su visomis partijomis Radoje

Opozicinė Regionų partija, kuri gali gauti apie 30 proc. balsų pagal sekmadienį vykusių parlamento rinkimų Ukrainoje rezultatus, pasiryžusi koalicijai su visomis politinėmis jėgomis, kurios atėjo į parlamentą, pareiškė partijos lyderis Viktoras Janukovičius.

"Esame pasirengę dirbti su visomis politinėmis partijomis, kurios atėjo į parlamentą, nes nėra tokio kompromiso su kuriuo mes nesutiktume, kad Ukrainoje įsivyrautų ramybė, stabilumas ir būtų atkurta jos ekonominė galia", - sakė V.Janukovičius žurnalistams savo partijos rinkimų štabe.

Remiantis išėjusių iš rinkimų apylinkių rinkėjų apklausos duomenimis, Regionų partija gali gauti apie 30 proc. balsų, Julijos Tymošenko blokas - daugiau kaip 20 proc., proprezidentinė "Mūsų Ukraina" - apie 15 proc., o Socialistų partija - apie 15 procentų.

Be to, įveikusi 3 proc. slenkstį į parlamentą gali patekti Ukrainos komunistų partija, Natalijos Vytrenko blokas ir dabartinio parlamento pirmininko Volodymyro Lytvyno blokas.

"Ukraina pasirinko. Regionų partija iškovoto įtikinamą pergalę, ir mes prisiimame didžiulę atsakomybę Ukrainos tautai už politinį, ekonominį ir socialinį stabilumą šalyje", - sakė V.Janukovičius.

Tačiau, kaip pranešė J.Tymošenko, partneriai iš "oranžinės revoliucijos" - Julijos Tymošenko blokas, "Mūsų Ukraina" ir socialistai - pasiryžę pasirašyti koalicijos susitarimą ir sudaryti vyriausybę. Šiuo atveju premjero postas atitektų J.Tymošenko blokui.

Be to, ir J.Tymošenko, ir prezidentas Viktoras Juščenka sakė, kad nenori matyti vyriausybėje V.Janukovičiaus, kuris buvo V.Juščenkos varžovas per 2004 metų prezidento rinkimus ir kuris, "oražinių" jėgų nuomone, yra susijęs su stambiais oligarchų klanais ir ves šalį priešinga Europos integracijai kryptimi.