Iždo kancleris Kwasi Kwartengas antrąją valdančiosios konservatorių partijos metinės konferencijos dieną socialiniame tinkle „Twitter“ parašė „nebesiimantis veiksmų“ siekiant panaikinti didžiausią pajamų mokesčio 45 proc. tarifą ir pridūrė, kad šis klausimas ėmė „atitraukti dėmesį“ nuo „pagrindinės“ vyriausybės užduoties.

Tai pirmas kartas, kai naujoji vyriausybė, kuriai vadovauja mažiau nei prieš mėnesį valdžios vairą perėmusi premjerė Liz Truss, iš esmės pakeitė savo politiką kokiu nors svarbiu klausimu.

„Aišku, kad 45 proc. mokesčio tarifo panaikinimas ėmė atitraukti dėmesį nuo mūsų pagrindinės užduoties spręsti problemas, su kuriomis susiduria mūsų šalis. Todėl skelbiu, kad mes nebesiimame veiksmų siekdami panaikinti šį ... tarifą“, – parašė iždo kancleris.

„Mes supratome ir mes išgirdome“, – pridūrė jis.

Rugsėjo 23 dieną K. Kwartengas pristatė itin prieštaringų vertinimų sulaukusį mini biudžeto projektą, į kurį buvo įtraukta ir pasiūlymų mažinti mokesčius.

Iždo kancleris, be kita ko, pasiūlė panaikinti pajamų mokesčio 45 proc. tarifą, taikomą daugiau kaip 150 tūkst. svarų (171,3 tūkst. eurų) per metus uždirbantiems britams.

Rinkos į šį vadinamojo mini biudžeto projektą, kuriame numatoma didinti skolinimąsi, reagavo audringai: svaro kursas krito į rekordiškai žemą lygį JAV dolerio atžvilgiu, o obligacijų pajamingumas smarkiai padidėjo.

L. Truss sekmadienį pripažino, kad reikėjo geriau paruošti šalį mini biudžeto projekto pristatymui, tačiau nepripažino, kad projektą reikėtų keisti.

Visgi naujoji torių lyderė pirmadienio ryte tviteryje parašė, kad pasiūlymas panaikinti daugiausiai uždirbantiems britams taikomą pajamų mokesčio tarifą „ėmė atitraukti dėmesį nuo mūsų užduoties išjudinti“ ekonomiką.

„Dabar esame sutelkę dėmesį į užduotį kurti sparčiai augančią ekonomiką, kuri finansuotų pasaulinės klasės viešąsias paslaugas, didintų atlyginimus ir kurtų galimybes visoje šalyje“, – parašė premjerė, kuri jau pateko į gilią krizę, nors šiame poste dar neišbuvo nė mėnesio.

Viena sociologinių tyrimų agentūros „YouGov“ penktadienį atlikta apklausa parodė, kad 51 proc. britų mano, jog L. Truss turėtų atsistatydinti, o 54 proc. nori, kad iš posto išeitų K. Kwartengas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją