Kaip teigia JAV veikiančio Karo studijų instituto (ISW) ekspertai, federaliniai kanalai ir Kremliaus kontroliuojami tinklaraštininkai buvo priversti duoti atkirtį R. Kadyrovui ir J. Prigožinui.

Po rusų pralaimėjimo Lymane R. Kadyrovas apkaltino Rusijos karinę vadovybę nesugebėjimu operatyviai reaguoti į sudėtingesne tapusią situaciją. Jis taip pat pareiškė, kad Rusijai būtina pasitelkti visas įmanomas priemones, taip pat ir mažo galingumo branduolines galvutes, ir užimti teritorijų visose keturiose Ukrainos srityse. J. Prigožinas irgi kritikavo Rusijos karinę vadovybę.

ISW pabrėžia, kad Vakarai sunerimę dėl branduolinės grėsmės, kurią paminėjo R. Kadyrovas, tačiau šie pareiškimai svarbūs dėl kitos priežasties.

R. Kadyrovas ir J. Prigožinas, kurie yra vadinamieji silovikai iš artimiausios V. Putino aplinkos, savo pareiškimais sužlugdė Kremliaus pastangas sušvelninti pralaimėjimo padarinius.

„Spalio 1 d. nuskambėję jų pareiškimai padarė didelę įtaką Rusijos informacinei erdvei. Jie abu paneigė Kremliaus naratyvą, kuriuo mėginta sušvelninti pralaimėjimo aplink Lymaną smūgį. Iki R. Kadyrovo pareiškimo federalinė žiniasklaida rašė, jog tikimasi, kad naujai mobilizuoti kariai ir pastiprinimas gali arba išlaikyti liniją, arba artimiausiu metu surengti kontrpuolimų. Tačiau pokalbių laida valstybiniuose TV kanaluose nedelsiant pasigavo R. Kadyrovo ir J. Prigožino pareiškimus, tada komentatoriai tiesioginio eterio metu ėmė karščiau kritikuoti karinę vadovybę“, – pabrėžė analitikai.

Ramzanas Kadyrovas

Jų teigimu, Kremliaus propagandininkams teko nutraukti Rusijos Pietinės karinės apygardos vado buvusio pavaduotojo Andrejaus Guruliovo pasisakymą, nes A. Guruliovas pradėjo kaltinti viršiausią karinę vadovybę dėl pralaimėjimo Lymane.

Kaip rašo analitikai, tokie R. Kadyrovo ir J. Prigožino pareiškimai viešai kenkia V. Putino autoritetui, nors galbūt tai buvo padaryta nesąmoningai.

„Veikiausiai V. Putinas yra atsakingas už sprendimą <...> mėginti jį išlaikyti – faktai, kurie veikiausiai žinomi bent jau keliems žmonėms iš jo artimiausios aplinkos. Tada R. Kadyrovo puolimas prieš [generolą pulkininką Aleksandrą] Lapiną yra netiesioginė kritika V. Putinui, – nesvarbu, ar R. Kadyrovas tai suvokia, ar nesuvokia. V. Putinas ir jo ruporai labai lakoniškai atsiliepė apie karinės vadovybės <...> veiklą, todėl R. Kadyrovo pareiškimas ir J. Prigožino pakartojimas, ypač pastebimas“, – pabrėžė ISW.

Jevgenijus Prigožinas

Analitikai taip pat mano, kad V. Putinas greičiausiai suvokia, kokiu pavojingu keliu pasuko R. Kadyrovas ir J. Prigožinas.

„Tam davė atkirtį Kremliaus kontroliuojami balsai ir karine tematika rašantys tinklaraštininkai... Federaliniai TV kanalai pavadino R. Kadyrovo pareiškimus dėl Lymano gana aštriais, o karine tematika rašantys tinklaraštininkai tvirtino, kad Rusijos Gynybos ministerijai tenka didelė atsakomybė dėl pralaimėjimo, nes A. Lapinas nevadovavo Lymano įgulai“, – rašo ISW ekspertai.

Delfi primena, kad R. Kadyrovas po to, kai Maskvos pajėgos šeštadienį buvo išstumtos iš svarbaus miesto Ukrainos rytinėje dalyje, pareiškė, kad Rusija turėtų apsvarstyti galimybę panaudoti nedidelio galingumo branduolinius ginklus.

„Mano asmenine nuomone, reikėtų imtis drastiškesnių priemonių, iki karo padėties paskelbimo pasienio teritorijose ir nedidelio galingumo branduolinių ginklų panaudojimo“, – parašė jis platformoje „Telegram“.

R. Kadyrovas pareiškė, kad „kariuomenėje nėra vietos nepotizmui“, ir regione kovojančioms Rusijos pajėgoms vadovaujantį generolą pulkininką Aleksandrą Lapiną pavadino „vidutinybe“.

Jo teigimu, A. Lapinas neužtikrino „būtinų komunikacijų, sąveikos ir šaudmenų tiekimo“ prorusiškoms pajėgoms Lymane – svarbiame mieste rytinėje Donecko srityje, kurią vos prieš dieną aneksavo Maskva.

Rusija šeštadienį paskelbė atitraukianti pajėgas iš Lymano, kurį jos kariai užėmė pavasario pabaigoje.

„Pažeminčiau [A.] Lapiną iki eilinio, atimčiau iš jo visus jam skirtus apdovanojimus ir nusiųsčiau jį į fronto liniją su kulkosvaidžiu rankose, kad jis nuplautų savo gėdą krauju“, – parašė R. Kadyrovas platformoje, kurioje turi 2,8 mln. sekėjų.

R. Kadyrovas vadovauja Čečėnijos Respublikai, kurią jis valdo geležiniu kumščiu.

Lymanas yra Donecko srityje, kurią Maskva aneksavo, nors kontroliuoja tik šios srities dalį.

Penktadienį Rusija keturis okupuotus Ukrainos regionus – Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritis – paskelbė Rusijos dalimi.

Apie aneksiją paskelbta po praėjusią savaitę prasidėjusių ir antradienį pasibaigusių pseudoreferendumų, per kuriuos keturi rusų okupuoti Ukrainos regionai esą triuškinama persvara nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose balsavimus vadina suklastotais ir laiko juos tik pretekstu aneksuoti okupuotas teritorijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)