„Šiandien surengiau vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado štabo posėdį. Ką tik baigėsi Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdis. Turime sprendimą.

Pirma – tik Ukrainos stiprinimo ir okupantų išstūmimo iš visos mūsų teritorijos kelias atkuria taiką. Šį kelią užbaigsime“, – sakė Prezidentas savo kreipimesi.

Antra, jis pažymėjo, kad „Ukraina buvo ir lieka derybų pastangų lydere“.

Europos Sąjungos vadovai penktadienį pažadėjo, kad „niekada nepripažins“ Rusijos įvykdytos neteisėtos dar keturių Ukrainos regionų aneksijos, ir apkaltino Kremlių keliant pavojų pasaulio saugumui.

„Griežtai atmetame ir nedviprasmiškai smerkiame Rusijos įvykdytą neteisėtą Ukrainos Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono sričių aneksiją“, – sakoma 27 šalių vadovų pareiškime.

Rusija penktadienį per ceremoniją Kremliuje aneksavo keturis okupuotus Ukrainos regionus – Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritis, nepaisant tarptautinės bendruomenės pasmerkimo.

Apie aneksiją paskelbta po praėjusią savaitę prasidėjusių ir antradienį pasibaigusių pseudoreferendumų, per kuriuos keturi rusų okupuoti Ukrainos regionai esą triuškinama persvara nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.


Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose balsavimus vadina suklastotais ir laiko juos tik pretekstu aneksuoti okupuotas teritorijas.

„Rusija kelia pavojų pasaulio saugumui“, – pareiškė ES vadovai, kaltindami Maskvą, kad ji „sąmoningai kenkia taisyklėmis grindžiamai tarptautinei tvarkai ir akivaizdžiai pažeidžia pagrindines Ukrainos teises į nepriklausomybę, suverenitetą ir teritorinį vientisumą, t. y. pagrindinius principus, įtvirtintus JT Chartijoje ir tarptautinėje teisėje“.

Lyderiai pasmerkė Kremliaus surengtus pseudoreferendumus ir paragino „visas valstybes ir tarptautines organizacijas nedviprasmiškai atmesti šią neteisėtą aneksiją“.

Minimos keturios teritorijos sudaro sausumos koridorių tarp Rusijos ir 2014 metais Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio.

Šie penki regionai kartu sudaro apie 20 proc. Ukrainos, kurios pajėgos pastarosiomis savaitėmis atsikovoja vis daugiau žemių.

„Šie sprendimai yra niekiniai ir negaliojantys ir negali sukelti jokių teisinių pasekmių. Krymas, Chersonas, Zaporižia, Doneckas ir Luhanskas yra Ukraina“, – sakoma ES pareiškime.

Blokas pareiškė, kad yra įsipareigojęs remti Ukrainos „teisėtą teisę“ susigrąžinti visos savo teritorijos kontrolę pagal tarptautiniu mastu pripažintas sienas.

V. Putinas yra pagrasinęs, kad, norėdamas išlaikyti teritorijos kontrolę, gali panaudoti branduolinius ginklus.

„Kremliaus branduoliniai grasinimai, karinė mobilizacija ir strategija, kuria siekiama melagingai pristatyti Ukrainos teritoriją kaip Rusijos teritoriją ir teigiama, kad karas dabar gali vykti Rusijos teritorijoje, nesutrikdys mūsų ryžto“, – sakė ES vadovai.

ES dėl karo Ukrainoje Maskvai paskelbė virtinę precedento neturinčių sankcijų, o Kyjivą aprūpino milijardų eurų vertės ginkluote.

Europos Komisija anksčiau šią savaitę pasiūlė įvesti naujas, prieš Rusijos eksportą nukreiptas sankcijas, „dėl kurių Rusijos ekonomika neteks 7 mlrd. eurų pajamų“, naftos kainų apribojimą, išplėsti kelionių „juodąjį sąrašą“ ir turto įšaldymą.

„Griežtinsime savo ribojamąsias priemones, kuriomis kovojame su neteisėtais Rusijos veiksmais. Jos dar labiau padidins spaudimą Rusijai, kad ši nutrauktų savo agresijos karą“, – sakoma ES pareiškime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją