„De facto mes jau nuėjome savo kelią į NATO.

De facto mes jau įrodėme, kad atitinkame Šiaurės Atlanto aljanso standartus. Ukrainai jie yra realūs – realūs ir karo lauke, ir kitose bendro veikimo srityse.

Mes pasitikime vieni kitais, padedame vieni kitiems ir giname vieni kitus. Tai ir yra Šiaurės Atlanto aljansas.

De facto. Šiandien Ukraina įteikia prašymą, kad tai įvyktų ir de jure. Pagal procedūrą, kuri atitiks mūsų svarbą visos mūsų bendruomenės saugumui. Skubos tvarka.

Ukrainos prašymo dėl įstojimo į NATO skubos tvarka pasirašymas – tai labai konkretus žingsnis“, – sakė V. Zelenskis.

Savo kalboje V. Zelenskis taip pat teigė, kad Ukraina yra pasirengusi taikos deryboms su Rusija, bet su kitu Rusijos prezidentu.

Ukraina siūlė Rusijai „susitarti dėl sambūvio lygiomis, sąžiningomis, garbingomis ir teisingomis sąlygomis“, tačiau tai neįmanoma su „šiuo Rusijos prezidentu“, – sakė V. Zelenskis. – Esame pasirengę dialogui su Rusija, bet su kitu Rusijos prezidentu”.

V. Zelenskis po penktadienį vykusio šalies Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos susitikimo pareiškė, kad viskas bus Ukraina, praneša CNN.

Šie V. Zelenskio komentarai paskelbti dar neprasidėjus ceremonijai Kremliuje, kurios metu keturios Ukrainos sritys buvo pripažintos Rusijos Federacijos dalimi.

Volodymyras Zelenskis

„Kontroliuojame situaciją, – „Telegram“ kanale parašė V. Zelenskis. – Viskas bus Ukraina.“

Pasak Ukrainos prezidento, susitikimo metu buvo susipažinta su pranešimais iš fronto linijos, „apsvarstyti būsimi mūsų teritorijų išlaisvinimo planai“, išanalizuoti „galimi priešo veiksmai netolimoje ateityje“ ir aptarti logistiniai klausimai, susiję su Ukrainos karių aprūpinimu ginklais ir amunicija.

Volodymyras Zelenskis

Kai V. Putinas Kremliuje jau sakė savo kalbą, V. Zelenskio kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas „Telegram“ paskelbė trumpą komentarą. „Toliau dirbame ir laisviname Ukrainos teritorijas. Nekreipiame dėmesio į tuos, kuriems reikia gerti vaistus. Kariuomenė dirba. Ukraina yra vieninga. Tik į priekį“, – parašė A. Jermakas.

Penktadienį Kremliuje per „ceremoniją“ keturios Ukrainos sritys – Doneckas, Luhanskas, Zaporižia ir Chersonas – oficialiai pripažintos Rusijos Federacijos dalimi.

Renginio metu pasirašytos sutartys dėl šių sričių įtraukimo į Rusijos sudėtį. Dokumentus pasirašė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Maskvos statytiniai visose šiose teritorijose.

Ši ceremonija surengta po minėtose srityse įvykusių fiktyvių „referendumų“, kuriuose daugelis vietos gyventojų tariamai balsavo už prisijungimą prie Rusijos. Nors Maskva tvirtina, kad šie „balsavimai“ buvo sąžiningi, tarptautinė bendruomenė jų rezultatus laiko suklastotais ir negaliojančiais.

Prieš sutarčių pasirašymą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasakė kalbą, kurioje, kaip tai jau yra tapę įprasta, vėl svaidėsi kritikos strėlėmis – jų kliuvo Vakarams, NATO, Ukrainai ir JAV. Kremliaus šeimininkas kalbėjo apie bandymus nusilpninti Rusiją ir paversti ją „vergų banda“ ir taip pat ragino Ukrainą nuleisti ginklus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)