„Atliekant mobilizaciją, iš gyventojų gaunama daug informacijos apie šį procesą, įskaitant šaukimo organizavimą, ypatybes, reikmenis, buitines sąlygas ir kitus dalykus. Mobilizacijos metu kyla daug klausimų. Reikia ištaisyti visas klaidas ir daugiau jų nebedaryti“, – V. Putiną citavo „Interfax“.

„Būtina kiekvieną tokį atvejį išnagrinėti atskirai, o jeigu padaryta klaida, ją reikia ištaisyti – grąžinti namo tuos, kurie buvo pašaukti be pagrindo“, – teigė jis.

„Kartoju: šaukimas galioja piliečiams, esantiems atsargoje, ir, visų pirma, tiems, kurie tarnavo Rusijos ginkluotosiose pajėgose ir įgijo reikalingą karinę specialybę bei atitinkamą patirtį“, – pridūrė V. Putinas.

Kaip rašė BBC, šaukimai vykdant „dalinę mobilizaciją“ įteikiami taip chaotiškai, kad apie klaidas kalba net propagandistai.

„Patys kalti“

Dalis rusų, kurie buvo mobilizuoti per klaidą, patys dėl to kalti. Tokią nuomonę kiek anksčiau išsakė karinis Altajaus krašto komisaras Maratas Usmanovas, kurio kreipimąsi publikuoja „Telegram“ kanalas „Katun 24 – Barnaulo ir Altajaus krašto naujienos“.

Jo teigimu, pastaruoju metu fiksuojama labai daug pasimetimo dėl klaidingų šaukimų Rusijos Federacijos piliečiams, kurie nuo karinės tarnybos oficialiai atleisti.

„Taip nutiko dėl to, kad Rusijos Federacijos piliečiai patys nevykdė savo įsipareigojimų, nepranešė kariniam komisariatui apie šeiminės padėties pasikeitimus, apie pasikeitusią darbo vietą“, – pareiškė M. Usmanovas.

Maža to, dalis kadrinių darbuotojų esą neinformuoja karinio komisariato apie gautus tarnybinius paskyrimus, apie atleidimą nuo tarnybos. Komisaras pridūrė davęs nurodymą spręsti mobilizacijos pažeidimų problemą.

Pats Kremlius pirmadienį pripažino, kad mobilizuojant rezervistus kariniams veiksmams Ukrainoje buvo padaryta klaidų, ir teigė, kad sprendimas uždaryti Rusijos sienas nebuvo priimtas.

„Iš tiesų yra atvejų, kai (mobilizacijos) dekretas buvo pažeistas. Kai kuriuose regionuose gubernatoriai aktyviai dirba, kad ištaisytų padėtį“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Dekreto „nesilaikymo atvejų mažėja. Tikimės, kad viskas paspartės ir visos klaidos bus ištaisytos“, kalbėjo jis.

Praėjusią savaitę prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie tūkstančių rezervistų šaukimą dalyvauti kare Ukrainoje. Tai išprovokavo demonstracijų visoje šalyje, per kurias sulaikyta šimtai žmonių, ir paskatino rusus skubiai palikti Rusiją.

Kritikai kaltina valdžią šaukimą į kariuomenę organizuojant pirmiausia atokiuose šalies regionuose, įskaitant Sibirą ir Šiaurės Kaukazą, kad nekiltų nepasitenkinimas svarbiuose urbanistiniuose centruose, ypač Maskvoje.

Atsakydamas į žurnalistų klausimus D. Peskovas teigė, kad, nepaisant priešingų gandų, nebuvo priimtas joks sprendimas uždaryti Rusijos išorės sienas ir įvesti karinę padėtį kai kuriuose pasienio regionuose.

„Aš nieko apie tai nežinau. Kol kas jokių sprendimų nepriimta“, – sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)