Anksčiau šiais metais Angelos Merkel partijos vadovo pareigas pradėjęs eiti Friedrichas Merzas apkaltino Vokietijos vyriausybę, kad savo vykdoma pabėgėlių politika sukėlė Vokietijoje „socialinę įtampą“. Pirmadienio vakarą interviu televizijai „Bild“ F. Merzas sakė, kad ypatingas elgesys su pabėgėliais iš Ukrainos sukelia „didelių iškraipymų“. „Dabar patiriame šių pabėgėlių gerovės turizmą – į Vokietiją, atgal į Ukrainą, į Vokietiją, atgal į Ukrainą“, – kalbėjo jis. F. Merzo teigimu, „dabar daugelis naudojasi šia sistema“.

Antradienį tviteryje F. Merzas paskelbė atsiprašymą, pareiškęs, jog apgailestauja, kad pavartojo frazę „gerovės turizmas“. "Toli gražu ne man kritikuoti pabėgėlius iš Ukrainos, kurių laukia sunkus likimas. Jei mano žodžių pasirinkimas buvo suvokta kaip įžeidžiantis, nuoširdžiai atsiprašau", - parašė jis.

F. Merzo komentarai sukėlė stiprią reakciją, vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser buvo tarp tų, kurie kritikavo 66 metų politiką. „Gėdinga politiniais tikslais naudotis Ukrainos moterimis ir vaikais, pabėgusiais nuo V. Putino bombų ir tankų“, – parašė ji tviteryje.

Kadenciją baigiantis Ukrainos ambasadorius Berlyne Andrijus Melnykas taip pat tviteryje atsakė į F. Merzo pastabas. „Iš kur tokios nesąmonės apie tariamą Ukrainos karo pabėgėlių „gerovės turizmą?“, - klausė jis.

Nuo tada, kai Rusija vasarį užpuolė kaimyninę šalį, Vokietija priėmė iš Ukrainos beveik milijoną pabėgėlių. Iš Ukrainos atvykę žmonės gali registruotis ir gauti specialų statusą, suteikiantį teisę į socialines pašalpas, medicininę priežiūrą ir apgyvendinimą, taip pat į integracijos kursus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją