Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį, po ukrainiečių pergalių mūšio lauke skelbdamas dalinę mobilizaciją, netiesiogiai pagrasino panaudoti branduolinius ginklus.

Sekmadienį parodytame interviu A. Blinkenas patvirtino pranešimus, kad Jungtinės Valstijos privačiai ne kartą įspėjo Rusiją vengti branduolinio karo.

„Labai aiškiai kalbėjome su rusais viešai, taip pat privačiai, [ragindami] nutraukti kalbas apie branduolinius ginklus“, – Niujorke vykstančios Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose televizijos „CBS News“ laidai „60 Minutes“ sakė A. Blinkenas.

„Labai svarbu, kad Maskva iš mūsų išgirstų... jog pasekmės būtų šiurpios. Pasakėme tai labai aiškiai, – pažymėjo JAV valstybės sekretorius. – Bet koks branduolinių ginklų panaudojimas katastrofiškai paveiktų, žinoma, juos panaudojusią šalį... ir daugelį kitų.“

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sekmadienį kitame interviu sakė, jog Vašingtonas „labai aukštais lygiais“ yra įspėjęs Maskvą dėl branduolinių ginklų panaudojimo „katastrofiškų pasekmių“.

„Išgąsdinti visą pasaulį“

JAV ir jų sąjungininkės „ryžtingai atsakytų“, sakė J. Sullivanas CBS laidai „Face the Nation“.

„Esame aiškiai ir konkrečiai pasakę, ką tai nulemtų“, – pridūrė jis.

Rusija ir JAV yra didžiausios pasaulio branduolinės galios. Rusijos karinė doktrina leidžia panaudoti mūšio lauke taktinius branduolinius ginklus siekiant priversti priešą atsitraukti.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis laidai „Face the Nation“ sakė, kad V. Putino grasinimai „galėtų būti“ realūs ir kad Rusijos kariuomenės veiksmai prie ukrainiečių atominių elektrinių yra „pirmieji jo branduolinio šantažo žingsniai“.

„Jis nori išgąsdinti visą pasaulį“, – apie V. Putiną sakė V. Zelenskis.

„Nemanau, kad jis blefuoja. Manau, kad pasaulis atgraso ir sulaiko šią grėsmę. Mums reikia toliau spausti jį, neleisti jam tęsti“, – pridūrė V. Zelenskis.

Išskyrus JAV, jokia šalis nėra panaudojusi branduolinių ginklų mūšio lauke. 1945 metais amerikiečiams numetus atomines bombas ant Japonijos Hirošimos ir Nagasakio miestų, žuvo per 200 tūkst. žmonių, o po kelių Japonija kapituliavo ir taip baigėsi Antrasis pasaulinis karas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės