Vyriausybiniai šaltiniai dpa sakė, kad nors O. Scholzo kelionė po Arabijos pusiasalį daugiausia skirta aptarti išeitis iš Vokietijos energetinės krizės, kancleris kalbės ir žmogaus teisių padėties bei saugumo klausimais. Neaišku, ar per vizitą bus pasiekti susitarimai dėl dujų ar, ilgesniu laikotarpiu, vandenilio importo iš regiono į Vokietiją.

Saudo Arabijos Džidos didmiestyje kancleris susitiks su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu, kurį JAV žvalgyba kaltina prieš ketverius metus užsakius žiaurų žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymą. Kronprincas neigia pritaręs nusikaltimui. Žmogžudystė sukėlė gilią diplomatinę krizę tarp Vokietijos ir Saudo Arabijos. Paskelbus apie kelionę, vyriausybės atstovas Steffenas Hebestreitas sakė, kad per derybas kancleris tikrai kalbės apie šį nusikaltimą.

Iš pradžių po žmogžudystės sosto įpędinis buvo tarptautiniu mastu izoliuotas. Susitikimas su JAV prezidentu Joe Bidenu Džidoje ir kelionė į Europos Sąjungą liepą, kai jis Paryžiuje susitiko su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, normalizavo santykius su Vakarų lyderiais.

Remiantis Ekonomikos ministerijos pateikta informacija, gruodį į valdžią atėjusi O. Scholzo vyriausybė nepatvirtino ginklų eksporto į Saudo Arabiją. Nepaisant draudimo eksportuoti į karalystę, 2021 m., prieš vyriausybei pasikeičiant, buvo išduota 30 eksporto licencijų, kurių vertė – 2,52 mln. eurų.

Ankstesnė konservatorių vadovaujama vyriausybė iš esmės sustabdė ginklų eksportą į Saudo Arabiją pirmiausia dėl karalystės įsitraukimo į karą Jemene, bet taip pat ir dėl J. Khashoggi nužudymo.

Sekmadienį, antrąją savo kelionės į regioną dieną, O. Scholzas lankysis Katare, mažame, bet turtingame emyrate, su kuriuo Berlynas siekia sudaryti dujų sandorį. Lapkričio mėnesį Katare prasidės pasaulio futbolo čempionatas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją