Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį paskelbė, kad kovai Ukrainoje bus pašaukta mažiausiai 300 tūkst. rezervistų. Šios naujienos keliuose miestuose sukėlė retus protestus prieš karą ir kai kurių rusų vyrų paniką. Pasklido pasakojimai apie vyrus, skubiai užsisakančius lėktuvų bilietus į vieną pusę arba išvažiuojančius į kaimynines šalis, pavyzdžiui, Suomiją ir Kazachstaną.

Masiškas žmonių išvykimas kelia pavojų Rusijos ekonomikai, taip pat ir šlubuojančiai V. Putino karo mašinai Ukrainoje. Tačiau Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas stengėsi išsklaidyti visuomenės susirūpinimą.

„Galima suprasti, kad pirmosiomis valandomis po paskelbimo (apie mobilizaciją) ir net pirmąją dieną kilo isteriška, itin emocinga reakcija, nes informacijos tikrai buvo per mažai“, – sakė jis. Tačiau kitomis dienomis vyriausybė paskelbė daugiau informacijos ir įsteigė specialias telefono linijas, skirtas atsakyti į klausimus, sakė jis.

Penktadienį Gynybos ministerija pateikė naujos informacijos, kurie vyrai nebus šaukiami. Šaukimų neturėtų gauto aukštųjų technologijų ir IT specialistai, labai svarbūs finansų sektoriaus darbuotojai ir valstybinės žiniasklaidos, varančios Kremliaus karo propagandą, atstovai, nes jų profesijos „svarbios sistemai“, nurodė ministerija.

Rusijos parlamento Gynybos komiteto vadovas Andrejus Kartapolovas, atsižvelgdamas į vyrų išvykimą, aiškino, kad pagal mobilizacijos įstatymą rezervistams draudžiama išvykti iš šalies. Tačiau kadangi V. Putinas įsakė „dalinę“ mobilizaciją, įstatymas, pasak jo, nėra taikomas, keliauti Rusijoje ir išvykti į užsienį leidžiama. Vis dėlto jis rekomendavo dvejojantiems rezervistams išsiaiškinti padėtį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)