Sprendimą riboti įvažiavimą priėmė prezidentas ir ministrų komitetas, atsižvelgdami į „rimtą žalą Suomijos tarptautinei pozicijai“, sakoma vyriausybės pareiškime.

Po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį paskelbė apie dalinę šalies mobilizaciją, iš šios šalies ėmė masiškai bėgti rusai, bijantys sulaukti šaukimo į kariuomenė. Pasienyje prie Rusijos ir Sakartvelo sienos susiformavo didžiulės spūstys, apie panašią situaciją skelbta ir Suomijos pasienyje.

Publikuojamuose vaizdo įrašuose iš šių pasienių buvo matoma, kad sieną kirsti daugiausia nori lengvieji automobiliai su rusiškais numeriais. Norintieji kirsti sieną ir pasprukti kuo toliau nuo karinių komitetų ir būtinybės eiti į karą nepaiso kelių eismo taisyklių ir neretai išvažiuoja į priešpriešinę eismo juostą, bandydami būti greitesni už kitus, rašo UNIAN.

Nuo tada, kai Maskva paskelbė apie mobilizaciją dėl karo Ukrainoje, į Suomiją atvykstančių rusų skaičius padvigubėjo: ketvirtadienį į Šiaurės šalį atvyko daugiau kaip 6 tūkst. rusų, penktadienį naujienų agentūrai AFP pranešė sienos apsaugos tarnybos atstovas.

Populiaria užuovėja tapo ir Serbija. Rusams čia nereikia net vizų. Bilietai Maskva – Belgradas artimiausioms kelioms dienoms yra iššluoti. Vien per pirmą parą nuo pareiškimo apie dalinę mobilizaciją skaičiuojama, kad į Serbija spėjo pabėgti per 50 tūkst. rusų.

Lietuva griežtai pareiškė, kad nuo mobilizacijos bėgančių rusų neįsileis. Taip pat nusprendė ir Latvija, Estija. „Šaukimo į kariuomenę neužtenka. Kaip pagrindas turi būti visai kitas dalykas – tai yra politinis prieglobstis, kuris suteikiamas tiems žmonėms, kurie yra persekiojami“, – tikino krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Tuo metu Vokietija yra pasirengusi priimti dezertyruojančius rusus, kuriems gresia rimtos represijos. Jie gali kreiptis dėl tarptautinės apsaugos šalyje, interviu dienraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ nurodė Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Fraeser.

Vokietijos teisingumo ministras Marco Buschmannas tviteryje su grotažyme „dalinė mobilizacija“ parašė, kad, „atrodo, daug rusų išvyksta iš tėvynės – visi, kurie nekenčia Putino kelio ir myli liberalią demokratiją yra laukiami Vokietijoje“.

Baltijos šalys ir Lenkija jau anksčiau sugriežtino įvažiavimo į šalies teritoriją tvarką Rusijos piliečiams ir nebeįsileidžia Šengeno ir turistinių vizų turėtojų.

Rugsėjo mėnesį Suomija taip pat drastiškai apribojo turistinių vizų išdavimą rusams. Tačiau jie ir toliau, bent iki šiol, į Suomiją įvažiuoja su vizomis, išduotomis kitose ES šalyse, priklausančiose Šengeno erdvei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)