Baltijos šalys – Estija, Latvija ir Lietuva – kartu su Lenkija ir Airija atnaujino raginimą visiškai uždrausti dujų importą iš Rusijos, dpa susipažino su dokumentu, kuriame tai išdėstyta. Europos Komisijos duomenimis, Rusijos vamzdynais blokui tiekiamų dujų dalis bendrame bloko dujų importe nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios sumažėjo nuo 40 proc. iki 9 procentų.

Šios penkios šalys taip pat nori uždrausti bendradarbiauti su Rusija branduolinės energetikos srityje, importuoti deimantus, parduoti nekilnojamąjį turtą Rusijos piliečiams ir įmonėms bei pašalinti „Gazprombank“ ir kitus tris Rusijos bankus iš SWIFT mokėjimo sistemos.

Į EK pasiūlymą gali būti įtraukta viršutinė naftos importo iš Rusijos kainų riba, kurią anksčiau šį mėnesį palaikė Didžiojo septyneto (G7) pirmaujančių ekonomikų grupės šalys.

Kremliui paskelbus apie dalinę mobilizaciją kare su Ukraina, ES valstybės susitarė kuo greičiau įvesti Rusijai tolesnes sankcijas, trečiadienį sakė ES diplomatas Josepas Borrellis. Naujoms sankcijoms – tai bus jau aštuntasis ES sankcijų paketas nuo Rusijos invazijos vasario mėnesį – turi pritarti visos 27 valstybės narės.

Nuo rusiškų dujų labai priklausoma Vengrija greičiausiai priešinsis su energetika susijusioms priemonėms. Prancūzija perka uraną savo atominėms elektrinėms iš Rusijos valstybinės įmonės „Rosatom“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją