Rusijos karas Ukrainoje padidino amerikiečių dėmesį saugumo problemoms Europoje, ir tai atsispindi tyrimo išvadose, kurias Čikagos taryba paskelbė rugsėjo 15 dieną.

Apklausa parodė, kaip neišprovokuota plataus masto Rusijos prezidento Vladimiro Putino vasarį pradėta invazija į Ukrainą sugriovė senas saugumo prielaidas. Atitinkamai išaugo ir amerikiečių parama bazių steigimui NATO priešakinės linijos šalyse. Palaikymas ilgalaikėms bazėms Lenkijoje siekia 62 proc. (2018 m. tam pritarė 47 proc. amerikiečių). Pirmą kartą respondentų buvo klausiama apie tokių bazių steigimą Baltijos valstybėse ir tam pritarė 65 proc. amerikiečių.

Pusė apklaustųjų nurodė Europą kaip Jungtinėms Valstijoms aktualiausią tarptautinio saugumo problemą, 21 proc. tokiu regionu laiko Aziją, 19 proc. – Artimuosius Rytus. Čikagos taryba teigia, kad tai reikšmingas pokytis, palyginti su ankstesniais tyrimais, kai didžiausią susirūpinimą saugumo srityje kėlė Artimieji Rytai. 2020 m. tik 15 proc. amerikiečių laikė Europą svarbiausiu regionu JAV saugumui, o Artimuosius Rytus – 61 procentas. Rezultatai taip pat prieštarauja Pentagono požiūriui, kad vertinant saugumą didžiausią susirūpinimą kelia Kinija.

Be to, 81 proc. apklausoje dalyvavusių amerikiečių teigė, kad JAV turėtų išlaikyti arba padidinti savo įsipareigojimus NATO. Tai didžiausias palaikymo lygis nuo 1974 m., kai Čikagos taryba pradėjo tokias apklausas, pranešė ekspertų grupė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją