Viena Maskvos gyventoja, kuri kartu su savo vyru buvo sulaikyta per demonstraciją prieš mobilizaciją, leidiniui „The Moscow Times“ teigė, kad protestuotojams vyrams policijos nuovadoje buvo išdalinti šaukimo dokumentai.

„Ten buvo karinio komisariato pareigūnas, kuris įteikė sulaikytiems vyrams šaukimo dokumentus“, – pasakojo ji laikraščiui „The Moscow Times“.

„Kai pirmajam vyrui nurodyta eiti į atskirą kambarį, mes nesupratome, kas vyksta, – bet kai jis grįžo su šaukimu, mes tiesiog pravirkome“, – sakė ji.

Nors trečiadienį per televiziją paskelbdamas apie šią priemonę V. Putinas tvirtino, kad Rusija vykdys tik „dalinę“ mobilizaciją, taikomą karinės patirties turintiems rezervistams, iš visos šalies gaunami pranešimai apie mobilizaciją rodo, kad dalis vyrų pašaukti į kariuomenę, nors nėra tarnavę ginkluotosiose pajėgose.

Prie Rusijos sienų su kaimyninėmis valstybėmis, įskaitant Suomiją, Gruziją ir Mongoliją, driekiasi ilgos automobilių eilės, – vyrai greičiausiai mėgina bėgti iš šalies, o skrydžių į šalis, kuriose priimami Rusijos keliautojai, kainos sparčiai šoktelėjo.

Su vienu penkių vaikų tėvu, neturinčiu jokios karinės patirties, ketvirtadienį susisiekė Sibiro miesto Ulan Udės valdžia, leidiniui „The Moscow Times“ sakė jo žmona Janina Nimajeva.

„Vakar vietos valdžia paskambino mano vyrui ir pasiteiravo, kur jis šiuo metu yra. Mes buvome šokiruoti ir tiesiog išjungėme savo telefonus“, – pasakojo ji.

„Ketvirtadienio ryte jie apsilankė mūsų bute, kur esame priregistruoti, patikrinti, ar jis ten yra, – pridūrė ji. – Mėginame susisiekti su žmogaus teisių aktyvistais.“

Pagal Rusijos įstatymus šaukimų dokumentai turi būti asmeniškai įteikti gavėjui, kuris turi juos pasirašyti, kad patvirtintų juos gavęs.

Vienas vyras (tapatybė nenustatyta), mobilizuotas Čitos mieste netoli Kinijos sienos, ketvirtadienį valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad jam šaukimo dokumentai buvo įteikti namuose.

„Jie liepė man ateiti [į karinį komisariatą] apie dešimtą valandą ryto su šiltais drabužiais“, – sakė jis.

Interneto erdvėje pasklido dešimtys vaizdo įrašų, kuriuose akivaizdžiai matyti vyrų grupės, besibūriuojančios prie karinių komisariatų arba sėdančios į autobusus ir lėktuvus įvairiuose Rusijos miestuose.

Daugiau nei 10 000 rezervistų buvo pašaukti per pirmąsias dvidešimt keturias mobilizacijos valandas, vėlų ketvirtadienio vakarą žurnalistams sakė kontradmirolas Vladimiras Cimlianskis.

Pranešama, kad visoje Rusijoje, nuo Sankt Peterburgo iki Rusijos Tolimųjų Rytų, duris atvėrė papildomi šaukimo į kariuomenę punktai.

Augant susirūpinimui, kad mobilizacija gali grėsti kone kiekvienam vyrui, nuo aštuoniolikos iki 60-ies metų amžiaus, žmogaus teisių gynimo grupės, siūlančios pagalbą kariams ar potencialiems šauktiniams, sulaukė daugybės užklausų.

„Panika didžiulė“, – sakė Sergejus Krivenka, grupės „Pilietis. Armija. Teisė“, teikiančios teisinę pagalbą Rusijos kariams, vadovas.

„Anksčiau per dieną gaudavome apie 50 užklausų, bet per pastarąsias dvi dienas jau gavome 14 000“, – sakė jis laikraščiui „The Moscow Times“.

Antikarinės organizacijos „Laisvosios Buriatijos centras“, remiančios Sibiro Buriatijos respublikos asmenis, atsisakiusius atlikti karinę tarnybą dėl religinių ar kitokių įsitikinimų, viena iš įkūrėjų Aleksandra Garmažapova sakė, kad ten greičiausiai jau mobilizuota iki 5 000 vyrų.

„Tai ne dalinė mobilizacija; situacija Buriatijoje labai primena visišką mobilizaciją“, – teigė ji leidiniui „The Moscow Times“, pailiustruodama pavyzdžiu, kai vieną vyrą kariškiai pažadino ketvirtą valandą ryto.

„[Pagalbos] prašymų srautas ne tik išaugo, jis mus tiesiog griūte užgriuvo. Anksčiau kasdien būdavo...dvi ar trys žinutės... o dabar per dvi dienas kiekvienas mūsų komandos narys sulaukė tūkstančių žinučių“, – pasakojo ji.

Tuo tarpu Maskvoje protestų stebėsenos grupė „OVD-Info“ pranešė, kad po trečiadienį surengtų demonstracijų prieš mobilizaciją bent penkiolikoje policijos nuovadų protestuotojams prieš karą buvo įteikti šaukimo į kariuomenę dokumentai.

„Pasitaiko psichologinio spaudimo atvejų, – teigė Eva Levenber, kuruojanti teisinius klausimus grupėje „„OVD-Info“.

„Neretai šaukimo dokumentus įteikdavo civiliai apsirengę žmonės be jokių identifikavimo ženklų“, – sakė ji laikraščiui „The Moscow Times“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad praktika, kai policijos nuovadose išduodami šaukimai, „neprieštarauja įstatymams“.

Rusijos žurnalistas Artiomas Kriegeris, kuris buvo sulaikytas nušviečiant protestus Maskvoje, sakė gavęs šaukimo dokumentus, kuriuose nurodyta, kad jis privalo atvykti į karinį komisariatą.

„Policijos nuovadoje buvo maždaug tuzinas vyrų, kurie taip pat gavo tokius dokumentus, – pasakojo jis „The Moscow Times“ iš policijos furgono prieš ketvirtadienį numatytą teismo posėdį.

„Aš studentas ir esu atleistas nuo karinės prievolės. Tiesiog tikiuosi, kad viskas bus gerai“, – sakė jis.

Rusai bėga

Ketvirtadienį Maskva pradėjo privalomą karių šaukimą, V. Putinui paraginus karui Ukrainoje mobilizuoti maždaug 300 tūkst. rezervistų.

Paskelbus mobilizaciją socialiniuose tinkluose pasirodė mėgėjiškos filmuotos medžiagos, kurioje neva matyti, kaip šimtai Rusijos piliečių priima šaukimą atvykti į tarnybą. Rusijos kariuomenė nurodė, kad per parą nuo mobilizacijos paskelbimo mažiausiai 10 tūkst. žmonių savanoriškai užsiregistravo kariauti Ukrainoje.

Tačiau vyrai taip pat masiškai bėgo iš Rusijos, kad nebūtų prievarta mobilizuoti, o visoje Rusijoje trečiadienį per protestus buvo sulaikyta daugiau kaip 1 300 žmonių, pranešė nevyriausybinė stebėsenos organizacija „OVD-Info“.

Bilietai skrydžiams į kaimynines šalis, daugiausia buvusias sovietines respublikas, į kurias rusams nereikia vizų, buvo iššluoti, o kainos drastiškai šoktelėjo – tai liudija, kad rusai masiškai bėga į užsienį, kad nebūtų išsiųsti kariauti.

„Nenoriu vykti į karą“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyras, vardu Dmitrijus, atskridęs į Armėniją su vienu mažu krepšiu.

„Nenoriu žūti šiame beprasmiškame kare. Tai brolžudiškas karas“, – kalbėjo jis.

Jerevano oro uoste daugumą iš Maskvos vėliausiu reisu atskridusių keleivių sudarė tarnybai tinkamo amžiaus vyrai. Daugelis jų atsisakė bendrauti su žurnalistais.

Nuo vasario 24-osios, kai Rusija užpuolė Ukrainą, Armėnijos sostinė tapo viena iš pagrindinių šalį paliekančių rusų kelionės krypčių.

Jerevano oro uosto atvykimo salėje AFP žurnalistų sutiktas 44 metų Sergejus, kuris atrodė pasimetęs ir išsekęs, sakė, jog pabėgo iš Rusijos, kad nebūtų mobilizuotas.

„Padėtis Rusijoje bet ką priverstų norėti išvykti“, – sakė jis.

V. Zelenskis, ragindamas rusus nesutikti su mobilizacija, kvietė juos protestuoti, priešintis arba pasiduoti Ukrainos kariuomenei.

„Jau esat visų šių nusikaltimų, ukrainiečių žudymo ir kankinimo bendrininkai. Todėl, kad tylėjote. Todėl, kad tylite“, – sakė prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)