Karinio komisariato darbuotoju prisistatęs asmuo nurodė Peskovui jaunesniajam rytoj 10.00 val. prisistatyti į apžiūrą, bet šis atsisakė vykdyti, kas liepta, ir ėmėsi grasinti „spręsti tai kitu lygmeniu“.

„Jei žinote, kad esu ponas Peskovas, privalote suprasti, kad reikalavimas prisistatyti ten nėra visiškai tinkamas. Aš spręsiu tai kitu lygmeniu. Apskirtai turiu suprasti, kas čia vyksta ir kokios mano teisės. Kad rytoj būčiau paimtas, patikėkite, nereikia nei man, nei jums. Ginti tėvynę man – ne problema, tačiau turiu suprasti savo buvimo tenai tikslingumą. Kalbu apie tam tikrus politinius niuansus“, – paaiškino Nikolajus „karinio komisariato pareigūnui“.

Peskovas jaunesnysis taip pat pareiškė neketinantis užsirašyti į savanorių gretas, nebent pats V. Putinas asmeniškai to paprašytų.

Kiek vėliau jo tėvas, pats Dmitrijus Peskovas, nurodė, kad iš sūnaus pokalbio su karinio komisariato vardu kalbėjusiu, nors niekaip su juo nesusijusiu asmeniu „buvo iškirpta svarbi prasmę perteikianti dalis“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką, kuriuo skelbiama dalinė Rusijos ginkluotųjų pajėgų mobilizacija, ji prasidėjo trečiadienį.

„Manau, kad mūsų tėvynės ir vientisumo gynybai būtina paremti dalinę mobilizaciją“, – sakė jis.

V. Putinas priėmė šį sprendimą po Gynybos ministerijos pasiūlymo, sakė jis per televiziją transliuotame kreipimesi.

Šis žingsnis žengtas kitą dieną po to, kai Maskvos remiami separatistai paskelbė apie planus vėliau šią savaitę surengti referendumus dėl prisijungimo prie Rusijos okupuotuose Luhansko, Donecko, Chersono ir Zaporižios regionuose, o tai sukėlė griežtą tarptautinės bendruomenės pasmerkimą.

Portalas „Meduza“ pranešė, kad antradienį Rusijos Dūmos deputatai priėmė naujas Baudžiamojo kodekso pataisas. Už dezertyravimą iš kariuomenės dabar bus baudžiama iki 10 metų kalėjimo, o už atsisakymą dalyvauti kare – iki trejų metų laisvės atėmimo bausme.

Rusijoje per protestus sulaikyta daugiau nei 1 300 žmonių

Rusijoje per demonstracijas prieš prezidento V. Putino anksčiau paskelbtą dalinę mobilizaciją karui Ukrainoje trečiadienį sulaikyta daugiau kaip 1 300 žmonių, skelbia informavo protestus stebinti nevyriausybinė organizacija „OVD-Info“.


Organizacijos duomenimis, per mitingus, vykusius 38 miestuose visoje šalyje, buvo sulaikyti mažiausiai 1 347 žmonės.

Šie protestai buvo didžiausi Rusijoje nuo vasario, kai Maskvai paskelbus apie karinę intervenciją Ukrainoje prasidėjo demonstracijos.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė Rusijos sostinės centre matę, kaip policija su riaušėms malšinti skirta ekipuote pagrindinėje parduotuvių gatvėje sulaikė mažiausiai 50 žmonių.

Šalies antrajame pagal dydį mieste Sankt Peterburge AFP žurnalistai matė, kaip policija apsupo nedidelę grupę protestuotojų, vieną po kito juos sulaikė ir vedė į autobusą.

Demonstrantai skandavo: „Ne mobilizacijai!“

„Visi bijo. Aš esu už taiką ir nenoriu, kad tektų šaudyti. Dabar išeiti į gatvę yra labai pavojinga, kitaip būtų daug daugiau žmonių“, – sakė protestuotojas studentas Vasilijus Fiodorovas, užsikabinęs pacifistinį simbolį.

„Atvykau į mitingą planuodamas jame dalyvauti, bet, atrodo, visi jau areštuoti. Šis režimas pasmerkė pats save ir naikina savo jaunimą“, – sakė 60-metis Aleksejus, atsisakęs nurodyti savo pavardę.

„Kodėl jūs tarnaujate Putinui, žmogui, kuris sėdi valdžioje jau 20 metų!“ – vienam policininkui šaukė jaunas protestuotojas.

„Atėjau pasakyti, kad aš prieš karą ir mobilizaciją“, – AFP sakė studentė Oksana Sidorenko.

„Kodėl jie už mane sprendžia mano ateitį? Bijau dėl savęs, dėl brolio“, – pridūrė ji.

20-metė Alina Skvorcova sakėbesitikinti, kad rusai greitai supras Kremliaus puolimo kaimyninėje Ukrainoje pobūdį.

„Kai tik jie iš tikrųjų supras, išeis į gatves, nepaisydami baimės“, – sakė ji.

Naujienų agentūra „Interfax“ citavo Rusijos vidaus reikalų ministeriją, kuri teigė užkirtusi kelią bandymams „organizuoti nesankcionuotus susirinkimus“.

Visos demonstracijos buvo sustabdytos, o „pažeidimus“ padariusius asmenis policija suėmė ir išsivedė. Dėl jų bus atliktas tyrimas ir jie bus patraukti atsakomybėn, sakė ministerija.

V. Putinas trečiadienį per televiziją transliuotame kreipimesi į rusus paskelbė dalinę mobilizaciją. Gynybos ministras Sergejus Šoigu nurodė, kad Rusija iš pradžių mobilizuos apie 300 000 rezervistų.

Oro bendrovių ir kelionių agentūrų duomenys trečiadienį rodė, kad šios savaitės skrydžių iš Rusijos bilietai jau beveik išpirkti – tai gali reikšti, kad iš šalies bėga žmonės, nenorintys būti įvelti į karą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)