Nuo pirmadienio Baltijos šalyse ir Lenkijoje įsigaliojo apribojimai Rusijos piliečiams, turintiems trumpalaikes Šengeno vizas, atvykti į šalį ne būtiniausiais tikslais, pavyzdžiui, turizmo ir poilsio.

Rusijoje paskelbus dalinę mobilizaciją, padėtis pasienyje yra stabili, o bandymų neteisėtai kirsti sieną neužfiksuota, sakė I. Ruskulis. Vėliausias toks atvejis užregistruotas rugpjūčio 24 dieną.

Tačiau jis pripažino, kad dėl dalinės mobilizacijos kaimyninėje Rusijoje Latvijoje gali padaugėti prieglobsčio prašytojų ir neteisėto sienos kirtimo atvejų. Sienos apsaugos pareigūnai yra pasirengę į tai reaguoti, patikino I. Ruskulis.

Šią savaitę Valstybės sienos apsaugos tarnybos padaliniai gavo 12 Rusijos piliečių prašymų suteikti prieglobstį. Juos svarstys Pilietybės ir migracijos reikalų valdyba.

I. Ruskulis atkreipė dėmesį, kad Latvijoje taikomi gana griežti prieglobsčio suteikimo kriterijai. Dėl to asmenys, norintys išvengti mobilizacijos Rusijoje, neturėtų tikėtis, kad jiems tikrai bus suteiktas prieglobstis Latvijoje, sakė pareigūnas.

Pastarosiomis dienomis į Latviją iš Rusijos legaliai galėjo įvažiuoti Latvijos ir ES piliečių šeimos nariai bei vilkikų vairuotojai.