„Irano Islamo Respublika nesiekia pasigaminti ar įgyti branduolinių ginklų. Tokiems ginklams nėra vietos mūsų doktrinoje“, – pareiškė E. Raisi.

Itin konservatyvus iraniečių lyderis kalbėjo likus vos kelioms valandoms iki JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) kreipimosi į JTGA dalyvius, aštrėjant įtampai dėl buksuojančių branduolinių derybų su Iranu ir vis didėjant spaudimui dėl žmogaus teisių padėties šioje šalyje.

„Visa tai vyksta aplinkoje, kurioje šalys, siekiančios nepagrįstai mus pavaizduoti kaip grėsmę, pačios toliau siekia branduolinių ginklų, siekia juos kurti ir testuoti“, – pareiškė E. Raisi.

Jis taip pat paminėjo „dvigubus standartus“, esą taikomus, kai tik kalbama apie Irano civilinę branduolinę programą ar moterų teises šalyje.

Prezidentas kritikavo tarptautinę bendruomenę už nepakankamą spaudimą Izraeliui, kuris nėra pasiskelbęs branduoline valstybe, taip pat pabrėžė, kad Iranas laikosi tarptautinių įsipareigojimų.

„Mes visi žinome, kad tai tik žmonių labui ir taikiems siekiams“, – pareiškė E. Raisi, kalbėdamas apie savo šalies branduolinę programą.

„Tačiau kai kurios šalys vis stengiasi vaizduoti mus kaip grėsmę, siekdamos paslėpti po kilimu tai, su kuo pagrįstai turėtų susidurti pačios, tai yra su denuklearizacija“, – pridūrė jis.

Vakarų šalys ragina Teheraną atkurti 2015 metų branduolinį paktą, kuris prieš ketverius metus pakibo ant plauko, kai J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas vienašališkai iš jo pasitraukė ir grąžino skaudžias sankcijas Iranui.

E. Raisi pareiškė turįs abejonių dėl J. Bideno administracijos nuoširdumo.

„Jie vis kartoja tas pačias praeities istorijas, todėl kyla nemažai abejonių dėl jų tikro įsipareigojimo grįžti prie šio susitarimo“, – pažymėjo jis.

„Ar tikrai galime tikėti, be garantijų ir patikinimų, kad jie nuspręs laikytis to įsipareigojimo?“ – klausė prezidentas.

Su E. Raisi antradienį Niujorke susitikęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas po susitikimo pareiškė, kad „kamuolys yra Irano aikštelės pusėje“.

Kiek anksčiau trečiadienį Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly naujienų agentūrai AFP sakė, kad Teheranas turėtų „atsisakyti savo branduolinių ginklų siekių“ ir aktyviau bendradarbiauti su tarptautine bendruomene.