Anksčiau judėjimas „Vesna“ paskelbė, kad visoje Rusijoje organizuojamas antikarinis protestas. Aktyvistai siūlo piliečiams rugsėjo 21 dieną 19 val. rinktis savo miestų centruose.

Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno komanda po dalinės mobilizacijos Rusijoje paskelbimo kviečia rusus išeiti į gatves ir pabrėžia, kad palaikys bet kokią protesto formą.

„Aš užtikrintai galiu pasakyti, kad mūsų komanda palaikys bet kokią protesto formą. Jeigu bėgsite nuo šaukimo – tai gerai, mes palaikysime, esame pasirengę suteikti informacinę ir teisinę pagalbą. Jei eisite į protesto akcijas, mes tai palaikysime, esame pasirengę suteikti koordinacinę pagalbą, kuri yra būtina. Jei esate pasirengę daryti didelius dalykus, įskaitant karinių komisariatų padegimą, mes tai palaikysime ir esame pasirengę suteikti pagalbą“, – sakė Ivanas Ždanovas.

Kalinamas Kremliaus kritikas A. Navalnas trečiadienį pareiškė, kad Rusijoje skelbiama dalinė mobilizacija lems „didžiulę tragediją“.

„Tai lems didžiulę tragediją ir daugybę mirčių... siekdamas išsaugoti savo įtaką, Putinas įžengė į kaimyninę šalį, pradėjo žudyti jos žmones ir dabar į karą siunčia daugybę Rusijos piliečių“, – teigė A. Navalnas, nuotoliniu būdu pasirodęs teismo posėdyje.

Change.org publikuoja prieš mobilizaciją nukreiptą peticiją, ji jau surinko per 67 tūkst. parašų.

„Mes, Rusijos piliečiai, vyrai ir moterys, pasisakome prieš visuotinę mobilizaciją. Įstatymais argumentuojamo pagrindo, pagrįstų ir argumentuotų priežasčių ją skelbti Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neturi ir negali turėti. Dabartinėje neapibrėžtoje situacijoje negalime leisti, kad mūsų vyrai – broliai, sūnus, sutuoktiniai, tėvai ir seneliai – atsidurtų moralinio, teisinio ar fizinio pavojaus akivaizdoje“, – teigiama peticijoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką, kuriuo skelbiama dalinė Rusijos ginkluotųjų pajėgų mobilizacija, kuri prasidės vėliau trečiadienį.

„Manau, kad mūsų tėvynės ir vientisumo gynybai būtina paremti dalinę mobilizaciją“, – sakė jis.
V. Putinas priėmė šį sprendimą po Gynybos ministerijos pasiūlymo, sakė jis per televiziją transliuotame kreipimesi.

Šis žingsnis žengtas kitą dieną po to, kai Maskvos remiami separatistai paskelbė apie planus vėliau šią savaitę surengti referendumus dėl prisijungimo prie Rusijos okupuotuose Luhansko, Donecko, Chersono ir Zaporižios regionuose, o tai sukėlė griežtą tarptautinės bendruomenės pasmerkimą.

Portalas „Meduza“ pranešė, kad antradienį Rusijos Dūmos deputatai priėmė naujas Baudžiamojo kodekso pataisas. Už dezertyravimą iš kariuomenės dabar bus baudžiama iki 10 metų kalėjimo, o už atsisakymą dalyvauti kare – iki trejų metų laisvės atėmimo bausme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)