Anksčiau analogišką prašymą pateikė „Donecko Liaudies Respublikos“, „Luhansko Liaudies Respublikos“ ir okupuotų Chersono srities teritorijų „visuomenininkai“.

Šie prašymai jau sulaukė Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko Viačeslavo Volodino reakcijos. Jis pasisakė už okupuotų Donecko ir Luhansko sričių teritorijų įtraukimą į Rusijos sudėtį.

„Jeigu Donbaso gyventojai laisva valia pasisakys norintys būti Rusijos Federacijos sudėtyje, mes juos neabejotinai palaikysime“, - pareiškė jis.

„Luhansko Liaudies Respublikos“ separatistai antradienį paskelbė „referendumo“ dėl prisijungimo prie Rusijos datą. Tariamas balsavimas turi vykti rugsėjo 23–27 dienomis. Analogišką pareiškimą netrukus padarė ir Donecko separatistai.

„Arba pergalė, arba branduolinis karas“. Taip po naujausių žinių apie „referendumus“ sureagavo Kremliaus propagandistė Margarita Simonjan.

Buvęs rusų prezidentas Dmitrijus Medvedevas antradienį pareiškė, kad jei separatistiniai Ukrainos regionai nubalsuos už prisijungimą prie Rusijos, tai leis Maskvai panaudoti visus savo karinius pajėgumus Donbaso regione.

Denisas Pušilinas

D. Medvedevas, anksčiau ėjęs ir ministro pirmininko pareigas, nurodė, kad „referendumai“ apsišaukėliškose Donecko ir Luhansko „liaudies respublikose“ dėl integracijos į Rusiją padėtų apsaugoti Rytų Ukrainos regiono gyventojus, nes suteiktų Maskvai didesnius karinius įgaliojimus.

„Pasikėsinimas į Rusijos teritoriją yra nusikaltimas, o jo padarymas leidžia panaudoti visą įmanomą jėgą savigynai“, – platformoje „Telegram“ parašė D. Medvedevas, šiuo metu užimantis Rusijos saugumo tarybos vicepirmininko postą.

Anot jo, balsavimai separatistų kontroliuojamose teritorijose leistų „atkurti istorinį teisingumą“, o jų rezultatai būtų negrįžtami.

„Būtent todėl šių referendumų taip bijoma Kyjive ir Vakaruose. Būtent todėl juos būtina surengti“, – pabrėžė Rusijos eksprezidentas.

Didelę dalį pramoninio Donbaso regiono nuo 2014 metų kontroliuoja Maskvos remiami separatistai. Jie sukilo po to, kai per Ukrainą apėmusias masines demonstracijas buvo nuverstas prokremliškas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Tais pačiais metais Maskva po „referendumo“, kurio nepripažino didžioji dauguma tarptautinės bendruomenės, atėmė Krymo pusiasalį iš Ukrainos. Tą žingsnį pasmerkė Kyjivas ir Vakarų šalys, paskelbusios sankcijas Maskvai.

Donecko separatistų lyderis Denisas Pušilinas antradienį pareiškė, kad jau seniai atėjo laikas surengti balsavimą dėl Donbaso prijungimo prie Rusijos.

„Manau, kad čia žmonės jau ilgą laiką laukia referendumo. Tai tikriausiai bus politinis žingsnis, padėsiantis užtikrinti civilių gyventojų saugumą“, – jo žodžius valstybinei televizijai citavo rusų naujienų agentūros.

Margarita Simonian

Pasak D. Pušilino, jis aptarė veiksmų koordinavimą su Luhansko separatistų lyderiu, o nuo pirmadienio separatistų administracijos pareigūnai pradėjo derinti detales.

Antradienį rusų kariuomenės užimtos Ukrainos pietinės Chersono srities pareigūnai taip pat paragino Maskvos primestą valdžią surengti balsavimą dėl prisijungimo prie Rusijos.

Ukrainos premjero pavaduotoja ir laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministrė Iryna Vereščuk anksčiau šį mėnesį per televiziją pareiškė, kad rusams laikinai okupuotose teritorijose nepavyks surengti jokių „referendumų“.

Ukrainos Luhansko srities vadovas Serhijus Haidajus mano, kad Donbaso separatistus išgąsdino Ukrainos kontrpuolimas, todėl jie prašo Rusijos aneksuoti okupuotas Ukrainos teritorijas. Taip Rusija gautų pretekstą visuotinei mobilizacijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)