Minėtas epizodas užfiksuotas praėjusią savaitę vykusiame Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) viršūnių susitikime. Prieš Rusijos lyderio susitikimą su Turkijos prezidentu nufilmuoto įrašo fragmentas rugsėjo 19 d. sparčiai plito socialiniuose tinkluose, kai kurie internautai net suabejojo vaizdo įrašo autentiškumu.

„Laukdamas R. T. Erdogano, V. Putinas užsiiminėjo pantomima – vaizdavo pasibučiavimus“, – taip filmuotą medžiagą pakomentavo ukrainiečių žurnalistas ir tinklaraštininkas Romanas Šraikas.

Vėliau R. Šraikas tuos pačius kadrus paskelbė su „RIA Kremlin“ logotipu, siekdamas įrodyti, kad vaizdo įrašas nebuvo suklastotas ar sumontuotas.

„Štai tas pats vaizdo įrašas be krūvos vandens ženklų, iš „RIA Novosti“ kanalo. Čia tam, jeigu buvo galvojančių, kad tai – klastotė (angl. deepfake – red.)“, – paaiškino žurnalistas.

Rugsėjo 19 d. nepriklausomas Rusijos žurnalas „Cholod“ tviteryje paaiškino, kad vaizdo įraše užfiksuota V. Putino reakcija į bučinį ir apkabinimą, kuriuo R. T. Erdogano atstovas spaudai Ibrahimas Kalinas pasveikino kitą ŠBO narį. Kam konkrečiai V. Putinas savo gestais išreiškė nuostabą dėl to, kas vyksta, leidiniui nepavyko išsiaiškinti.

„Turkijos žiniasklaida platina vaizdo įrašą iš pasibaigusio ŠBO viršūnių susitikimo, kuriame V. Putinas susitiko su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu. R. T. Erdogano atstovas spaudai Ibrahimas Kalinas apkabina ir pabučiuoja vieną iš renginio dalyvių. O štai kaip į tai sureaguoja V. Putinas“, – po įrašu parašė „Cholod“.

Kaip matyti filmuotoje medžiagoje, V. Putiną toks pasisveikinimas labai nustebino: jis ėmė gestais ir veido išraiškomis jį parodijuoti. Taip pat girdėti, kaip jis angliškai klausia: „Kas čia?“.

„Jei (JAV prezidentas Joe) Bidenas būtų elgęsis taip, kaip V. Putinas šiame vaizdo įraše, Rusijos televizijos dvi savaites būtų skalambijusios, kad prezidentui – senatvinė silpnaprotystė“, – rašo socialinių tinklų komentatoriai.

Tuo metu Baltarusijos analitikas Aleksandras Fridmanas savo „Telegram“ kanale pareiškė, kad R. T. Erdoganui tiesiog patinka šaipytis iš Kremliaus vadovo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)