Pirmadienį vakare D. Pušilinas paviešino telefoninio pokalbio su L. Pasečniku įrašą, kuriame girdėti, kaip šiuodu kalbasi apie pasiruošimą „referendumams“, informuoja BBC Rusijos tarnyba.

„Siūlau sujungti pajėgas ir sukurti veiksmų algoritmą, leisiantį imtis pasiruošimo referendumui klausimo, – sako D. Pušilinas. – Kai kuriuos momentus reikia paruošti drauge, kai kurie veiksmai turi būti sinchronizuoti.“

Kiek anksčiau tą pačią dieną, kai vyko paviešintas pokalbis, į L. Pasečniką neva kreipėsi vadinamieji LLR visuomenės rūmai su prašymu skubiai surengti „referendumą“ dėl prisijungimo prie Rusijos.

Netrukus analogišką pareiškimą išplatino ir DLR visuomenės rūmai ir lygiai su tokiu pat prašymu kreipėsi į D. Pušiliną.

„Metas ištrinti neegzistuojančią sieną tarp mūsų respublikų“, – pirmadienį kalbėdamas su žurnalistais pareiškė DLR visuomenės rūmų vadovas Aleksandras Kofmanas.

Nors „referendumo“ menami deputatai pageidauja kone tuojau pat, LLR visuomenės rūmų lyderis Aleksejus Kariakinas pripažįsta, kad data dar nenumatyta.

„Juk kreiptasi tik šiandien, taigi, kalbėti apie referendumo datą, savaime aišku, dar anksti“, – nurodė jis televizijos kanalo „Rossija 24“ eteryje.

Oficiali Maskvos reakcija į šiuos pranešimus kol kas nežinoma, tačiau Valstybės Dūmos komiteto Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) reikalams pirmininko pirmasis pavaduotojas Viktoras Vodolackis pareiškė, kad LLR toks „referendumas“ įvyks rudenį.

„Manau, kad tai įvyks artimiausiu metu... Respublikos vadovas privalo nedelsdamas sureaguoti į kreipimąsi. Tai bus rudenį, bet ne vėlų“, – spėliojo V. Vodolackis.

„Okupantai ir vėl pradėjo kalbą apie „rinkimus be rinkimų“, kadangi Ukrainos ginkluotosios pajėgos įstūmė juos į aklavietę“, – vakarinį D. Pušilino skambutį L. Pasečnikui pakomentavo Luhansko srities vadovas Serhijus Haidajus.

Jis laikosi nuomonės, kad formalus nepriklausomomis valstybėmis pasiskelbusių teritorinių vienetų prašymas dėl prisijungimo prie Rusijos Maskvai reikalingas kaip pagrindas naujam karo posūkiui, o akivaizdų skubėjimą nulėmė separatistams paniką sukėlusios ukrainiečių kontratakos.

„Okupantai gali surengti tariamą referendumą – paskubomis kažką sulipdyti ir pripažinti „rezultatus“. Pagal tuos „rezultatus“ visi norės įstoti į RF. Tada jau laikinai okupuotos Ukrainai priklausančios Luhansko srities atsiėmimą Rusija traktuos kaip „tiesioginį Rusijos užpuolimą“ ir taip atsiras pretekstas surengti visuotinę mobilizaciją bei paskelbti karą. Juk dabar mobilizacija jiems kelia didelių problemų. Surinkti reikiamą skaičių žmonių niekaip nesiseka“, – cituoja „Laisvosios Europos radijas“ S. Haidajaus pasakytus žodžius.

Komentuodamas žinią apie „referendumus“, Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Michailas Podoliakas nurodė, kad „Rusijos propagandistai įsimylėję juos kaip panacėją“.

„Turiu jiems blogų žinių, – parašė M. Podoliakas „Twitter“ paskyroje. – Egzistuoja globalus konsensusas ir tarptautinė teisė, todėl Doneckas, Luhanskas ir Krymas – tai Ukraina. Bet kokie bandymai perdažyti vėliavas – tai fikcija, nieko nepakeisianti nei mūsų, nei partnerių akyse.“

Zelenskis: okupantai akivaizdžiai apimti panikos

Ukraina pranešė, kad jos kariai žygiuoja toliau į rytus, į teritoriją, kurią neseniai paliko Rusija, taip ruošdami dirvą galimam puolimui prieš Maskvos okupacines pajėgas Donbaso regione, kartu Kyjivui siekiant gauti dar daugiau Vakarų ginklų.

„Okupantai akivaizdžiai apimti panikos“, – pirmadienį vakare per televiziją transliuotame kreipimesi sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir pridūrė, kad dabar daugiausia dėmesio skiria „greičiui“ išlaisvintose teritorijose.

Greičiui, kuriuo juda mūsų kariai. Greičiui siekiant atkurti normalų gyvenimą“, – sakė V. Zelenskis.

Ukrainos vadovas taip pat užsiminė, kad trečiadienį vaizdo kreipimesi į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją ragins šalis paspartinti ginklų ir pagalbos tiekimą.

„Darome viską, kad Ukrainos poreikiai būtų patenkinti visais lygmenimis – gynybos, finansiniu, ekonominiu, diplomatiniu“, – sakė V. Zelenskis.

Luhanskas ir kaimyninis Donecko regionas sudaro pramoninį rytinį Donbaso regioną, kurį Maskva teigia ketinanti užimti ir vadina pagrindiniu savo vadinamosios „specialiosios karinės operacijos“ Ukrainoje tikslu.

Ukrainos kariai pradėjo veržtis į Luhanską po to, kai šį mėnesį per žaibišką kontrpuolimą išstūmė Rusijos pajėgas iš šiaurės rytinio Charkivo regiono.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)