O. Scholzas, kuris savaitgalį taip pat nuvyks į Katarą ir Jungtinius Arabų Emyratus, taps dar vienu Vakarų lyderiu, pastaruoju metu susitikusiu su M. bin Salmanu.

M. bin Salmanas dar neseniai Vakaruose buvo laikomas pariju dėl įtariamo jo vaidmens 2018 metais nužudant laikraščio „Washington Post“ žurnalistą Jamalą Khashoggi.

Tačiau Europai ir jos sąjungininkėms skubiai ieškant naujų iškastinio kuro šaltinių po to, kai Rusija sumažino dujų tiekimą didėjant įtampai dėl jos invazijos į Ukrainą, jis vėl kviečiamas į derybas.

Šeštadienį O. Scholzas, lydimas verslo atstovų delegacijos, lankysis Saudo Arabijoje, kur susitiks su karalystės sosto įpėdiniu ir karaliumi Salmanu, jei leis pastarojo sveikata, sakė vyriausybės atstovas spaudai Steffenas Hebestreitas.

Jis išsamiai neaptarė O. Scholzo vizito į Persijos įlankos šalis priežasčių, tačiau sakė, kad būtų „labai nustebęs“, jei nebūtų kalbama apie energetiką.

Kanclerio atstovas spaudai taip pat patikino, kad „J. Khashoggi nužudymas tikrai bus įtrauktas į diskusijas“.

Tai naujausias tarptautinės M. bin Salmano reabilitacijos ženklas – liepą Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas surengė su juo derybas Paryžiuje, o JAV prezidentas Joe Bidenas apsilankė karalystėje.

Sekmadienį O. Scholzas pirmiausia vyks į JAE ir susitiks su prezidentu šeichu Mohamedu bin Zayedu al Nahyanu. Ekonomikos ministras Robertas Habeckas sakė, kad O. Scholzas ten pasirašys sutartis dėl suskystintų gamtinių dujų, kurios laikomos pagrindine alternatyva Rusijos tiekimui.

Po pietų kancleris kalbėsis su Kataro emyru šeichu Tamimu bin Hamadu al Thani.

Kovą R. Habeckas jau lankėsi Katare ir JAE, siekdamas rasti alternatyvų rusiškoms dujoms, nuo kurių Vokietija tradiciškai yra labai priklausoma.

Rusija po invazijos į Ukrainą pradžios sumažino dujų tiekimą Europai, todėl degalų kaina smarkiai išaugo, taigi pabrango ir elektra.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją