Mitingai vyko kitą dieną, kai moters gimtojoje Kurdistano provincijoje policija vykdė areštus ir paleido ašarines dujas į maždaug 500 protestuotojų, kai kurie jų daužė automobilių langus ir padegė šiukšlių dėžes, rašoma pranešime. Visuomenės pyktis išaugo, kai valdžia penktadienį paskelbė apie 22 metų Mahsos Amini mirtį ligoninėje po trijų dienų komos, ją Teherano moralės policija sulaikė atvykusią į sostinę.

Tokie policijos padaliniai Islamo respublikoje prižiūri, kad būtų paisoma aprangos kodo, pagal kurį moterys viešose vietose privalo ryšėti skareles. Taip pat draudžiamos aptemptos kelnės, plėšyti džinsai, kelius atidengiantys ir ryškiaspalviai drabužiai.

Policija tvirtina, kad tarp pareigūnų ir aukos nebuvo „jokio fizinio kontakto“. Teherano policijos vadas generolas Hosseinas Rahimi pirmadienį sakė, kad moteris pažeidė aprangos kodą ir kad jo kolegos paprašė jos artimųjų atnešti jai „padorių drabužių“. Jis dar kartą atmetė „neteisingus kaltinimus policijai“ ir sakė, kad „visi įrodymai byloja, jog policija nesielgė aplaidžiai ar netinkamai“.

Nepaisant to, studentai rengė mitingus, taip pat ir sostinės Teherano universitetuose, reikalaudami „paaiškinimo“, kaip mirė M. Amini, pranešė naujienų agentūros „Fars“ ir „Tasnim“. Pranešta apie protestus ir kituose universitetuose. Jos mirtis vėl paskatino raginimus pažaboti moralės policijos veiksmus prieš moteris, įtariamas pažeidusias aprangos kodą, galiojantį nuo 1979 m. islamo revoliucijos. Filmų kūrėjai, menininkai, sportininkai ir politiniai bei religiniai veikėjai tiek šalyje, tiek užsienyje socialiniuose tinkluose reiškė pyktį dėl šios mirties.

Prezidentas Ebrahimas Raisi, buvęs itin konservatyvus teismų vadovas, pernai atėjęs į valdžią, įsakė ištirti M. Amini mirtį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją