Sekmadienį, kovo 26 dieną, Ukrainoje turi būti išrinkta naujoji Rada. Remiantis naująja Konstitucijos redakcija, ji turi suformuoti daugumą, kuri ir gaus teisę siūlyti naujojo premjero kandidatūrą bei sudaryti vyriausybę.

Parlamento rinkimai vyks praėjus metams po "oranžinės" revoliucijos, suskaldžiusios tautą į dabartinio prezidento V.Juščenkos ir jo varžovo V.Janukovičiaus šalininkus.

"Rinkimai virto visų karu prieš visus, ir tai labai neigiamai atsilieps koalicijos formavimui", - mano Vladimiras Fesenka iš Taikomųjų politinių tyrimų centro "Penta".

Politologų nuomone, Ukraina taip ir nesugebėjo atsiriboti nuo "personifikuotų politinių jėgų", kurios, kaip ir per 2004 metų rinkimus, savo rinkimų kampanijas grindė negailestinga varžovų kritika, nepalikdamos galimybės susitarti tarpusavyje po rinkimų.

Politikos ekspertai sutinka, kad nė vienai iš pagrindinių politinių jėgų - proprezidentinei partijai "Mūsų Ukraina", Julijos Tymošenko blokui ir V.Janukovičiaus Regionų partijai - nepavyks gauti daugumą balsų Radoje, ir jos bus priverstos kurti koaliciją.

"Mūsų laukia aibė netikėtumų ir stulbinamų konfigūracijų. Gali būti sukurta "švelni" antioranžinė koalicija", - mano NVS šalių instituto Ukrainos filialo direktorius Vladimiras Kornilovas.

Pasak jo, pagrindinių priešininkų koalicijos galimybę svarsto visos politinės jėgos, tačiau tik kaip "antrinį" variantą.

"Dauguma politologų nemato šansų suvienyti V.Juščenkos ir V.Janukovičiaus šalininkus, vis dažniau darydami prielaidą, kad dvi pagrindinės jėgos aktyviai trukdys viena kitai kurti koaliciją.

"Pagrindinis kiekvienos jėgos tikslas bus sužlugdyti priešininkės aljansą ir sukurti savąjį", - sako Globalinių technologijų instituto direktorius Vadimas Karasiovas.

Pasak centro "Sociovymir" mokslinio vadovo Volodymyro Polochalo, daugiau šansų sukurti aljansą vis dėlto turi buvę "oranžinės revoliucijos" sąjungininkai, nes "Mūsų Ukraina" ir Regionų partijos aljanso atveju V.Juščenka netektų savo šalininkų paramos.

"Jei prezidentas nenori sulaukti politinės mirties - jis ryšis "oranžinei" koalicijai, nes sąjungos su "Regionais" jis neišlaikys", - neabejoja V.Polochala.

Tačiau analitikai pažymi, kad galima koalicijos sudėtis, kaip ir pačios derybos dėl jos sudarymo, labai priklausys nuo to, kokios dar politinės jėgos įveiks trijų procentų barjerą ir pateks į Radą.

"Jei ateis partija (radikalaus jaunimo) "Pora-PRP", tai privers "Mūsų Ukrainą" ir Tymošenko bloką kurti "oranžinę" koaliciją. O jei prasimuš (opozicinis) blokas "Ne Taip!" ar pažangieji socialistai, tuomet Regionų partija "pamėlynuos" ir bus priversta eiti iki galo "mėlynųjų" idėjų vaga", - prognozuoja V.Karasiovas.

Naujoji Ukrainos Konstitucijos redakcija atėmė iš prezidento teisę sudaryti vyriausybę, tačiau suteikė jam teisę paleisti parlamentą, jei deputatai per 30 dienų po pirmojo posėdžio nesudarys daugumos koalicijos arba jei per 60 dienų nebus suformuota vyriausybė.

Politologai sako, kad V.Juščenka gali pasinaudoti naująja teise.

"Bent formali, bet koalicija bus. Tačiau aš neatmetu paleidimo galimybės, - sako V.Kornilovas. - "Mūsų Ukraina" jau ragino Juščenką imtis nekonstitucinių veiksmų".

"Paleidimas įmanomas, bet Juščenka imsis to kraštutiniu atveju", - mano V.Fesenka ir pažymi, kad naujieji rinkimai gali būti naudingi kai kurioms politinėms jėgoms, kurios gali gauti naujų įtakos svertų po rinkimų į regionines tarybas.

Ukrainos parlamento rinkimų išvakarėse, sociologai didžiausią rinkėjų paramą prognozuoja dabartinio Ukrainos prezidento oponentui Viktorui Janukovičiui, kuris oranžinėje revoliucijoje patyrė pralaimėjimą. Pagal rinkimų įstatymą, jau kelios dienos šalyje draudžiama bet kokia rinkiminė agitacija.

Aukščiausiosios Rados rinkimuose iš viso dalyvauja 35 partijos. Į parlamentą pateks tik tos, už kurias balsuos daugiau nei 3 proc. rinkėjų.

Rados rinkimai šįsyk pirma kartą vyks balsuojant tik pagal partijų sąrašus. Paskutinės nuomonių apklausos rodo, kad Viktoro Janukovičiaus vadovaujama „Regionų partija“ surinktų apie 30 procentų balsų, o prezidentą Viktorą Juščenką palaikanti partija „Mūsų Ukraina“ gautų nuo 17 iki 25 proc. rinkėjų balsų. Trečioje vietoje lieka ekspremjerės Julijos Timošenko blokas, kuriam, pasak sociologų, tektų apie 12-16 proc. balsų.

Viktoras Janukovičius pralaimėjęs 2004 metų prezidento rinkimus dabartiniam šalies vadovui, pareiškė neatmetąs galimybės po šių rinkimų koaliciją sudaryti su proprezidentine partija „Mūsų Ukraina“.

Prezidento V. Juščenkos aplinka tikina, kad jų koalicija įmanoma tik su buvusiais oranžinės revoliucijos bendražygiais, tai yra su Julijos Tymošenko bloku. Buvusi premjerė kategoriškai atmeta galimybę vienytis su V. Janukovičiumi, bet kaip galimų partnerių tiesiogiai nemini ir proprezidentinės partijos.