Vyriausybė pareiškė, kad „visiškai sustabdė“ 2009 metų susitarimą, kuriuo Rusijos piliečiams buvo sušvelnintos įvažiavimo į šią Alpių šalį taisyklės.

„Tai nereiškia, kad įvestas bendras draudimas išduoti Rusijos piliečiams vizas“, – sakoma Šveicarijos federalinės tarybos pareiškime. Jame priduriama, kad lieka galioti įprastas vizų režimas.

Šis žingsnis atspindi ES priimtą sprendimą. Bloko šalys rugpjūčio pabaigoje sutarė sustabdyti 2007 metų susitarimo, kuriuo rusams palengvinamas kelias prašyti vizų kelionėms į bloką, galiojimą, tačiau atsisakė įvesti platesnį draudimą išduoti vizas,

„Šveicarija suinteresuota prisidėti prie bendros ir suderintos vizų politikos Europoje“, – teigė Šveicarijos vyriausybė.

„Priešingu atveju ji rizikuoja, kad jos atstovybėms užsienyje bus pateikta vis daugiau Rusijos piliečių, siekiančių apeiti ES taisykles, prašymų išduoti vizą“, – priduriama jos pranešime.

Tradiciškai neutrali Šveicarija, praėjus kelioms dienoms po Rusijos sukelto karo Ukrainoje pradžios, nebesilaikė įprastos pozicijos ir prisijungė prie Europos Sąjungos ekonominių sankcijų, o tai papiktino Maskvą.

Šis sprendimas sulaukė tam tikro pasipriešinimo turtingoje Vidurio Europos šalyje – dešinieji politikai ragino surengti nacionalinį balsavimą, kad būtų patvirtintas Šveicarijos nešališkumas.

Tačiau praėjusią savaitę vyriausybė pareiškė, kad Šveicarijos neutralumo politika tebėra „galiojanti“, ir pridūrė, kad ji palieka „pakankamai veiksmų laisvės“, kad būtų galima reaguoti į įvykius visoje Europoje nuo karo Ukrainoje pradžios.