Ketvirtadienį ir penktadienį Uzbekistano mieste Samarkande vyksiančiame Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) viršūnių susitikime kartu su V. Putinu ir Xi dalyvaus Indijos, Pakistano, Turkijos, Irano ir kelių kitų šalių vadovai.

ŠBO, kurią sudaro Kinija, Rusija, Indija, Pakistanas, Kazachstanas, Kirgizija, Uzbekistanas ir Tadžikistanas, buvo įsteigta 2001 metais kaip politinė, ekonominė ir saugumo organizacija, siekianti konkuruoti su Vakarų institucijomis.

„ŠBO yra reali alternatyva į Vakarus orientuotoms organizacijoms“, – žurnalistams Maskvoje sakė Kremliaus užsienio politikos patarėjas Jurijus Ušakovas.

„Visos ŠBO narės pasisako už teisingą pasaulio tvarką“, – sakė jis, pažymėdamas, kad viršūnių susitikimas rengiamas „didelių geopolitinių pokyčių fone“.

Pasak jo, ŠBO „yra didžiausia organizacija pasaulyje, jai priklauso pusė mūsų planetos gyventojų“.

Pasak J. Ušakovo, V. Putinas ketvirtadienį surengs derybas su Xi, Irano prezidentu Ebrahimu Raisi ir Pakistano ministru pirmininku Shehbazu Sharifu, o penktadienį dalyvaus pagrindiniame susitikimo posėdyje.

Penktadienį jis taip pat susitiks su Indijos ministru pirmininku Narendra Modi, Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu ir Azerbaidžano vadovu Ilhamu Alijevu.

„Susitikimas su Xi yra ypač svarbus, bus aptartos svarbiausios tarptautinės ir regioninės temos“, įskaitant konfliktą Ukrainoje ir stiprėjančius Rusijos bei Kinijos ekonominius ryšius, sakė J. Ušakovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją