Anot PSO Europos biuro, tai rodo Vašingtono universiteto sukurtas modelis, kuriame buvo analizuojami COVID-19 atvejai 53 PSO Europos regionui priklausančiose šalyse. Pagrindinis kriterijus buvo ne trumpiau kaip tris mėnesius trukę simptomai 2020 m. ir/ar 2021 m.

Tyrimo rezultatai parodė, kad moterys patiria dukart didesnę riziką susirgti ilguoju COVID-19 nei vyrai. Negana to, ilgojo COVID-19 rizika dramatiškai padidėja tarp asmenų, kuriems dėl sunkios COVID-19 eigos prireikia hospitalizacijos.

„Nors dar daug ko nežinome apie ilgąjį COVID-19, šie duomenys atkreipia dėmesį į būtinybę skubiai atlikti daugiau tyrimų, daugiau investuoti ir labiau palaikyti žmones, susergančius šia liga“, – teigė PSO Europos biuro vadovas Hansas Kluge.

Pasak jo, milijonai COVID-19 susirgusių pacientų tris mėnesius po užsikrėtimo patyrė sekinančius simptomus. „Jie negali ir toliau tyliai kentėti. Vyriausybės ir sveikatos apsaugos partneriai turi bendradarbiauti, kad rastų tyrimais ir įrodymais paremtus sprendimus“, – pridūrė H. Kluge.

Skaičiuojama, kad per pirmuosius dvejus pandemijos metus viso pasaulio mastu ilguoju COVID-19 susirgo apie 145 mln. žmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją