Praėjusių metų rugpjūtį valdžią užgrobęs Talibanas įvedė griežtus apribojimus mergaitėms ir moterims pagal savo griežtą islamo interpretaciją, ir iš esmės išstūmė jas iš viešojo gyvenimo.

„De facto valdžia vis dažniau persekioja JT darbuotojas Afganistane“, – teigiama JT pagalbos misijos Afganistane (UNAMA) pareiškime.

Kaip pavyzdį UNAMA paminėjo, kad pirmadienį ginkluoti valdžios institucijų saugumo agentai „išskyrė ir laikinai sulaikė apklausai“ tris organizacijoje dirbančias afganistanietes.

Daugiau informacijos apie šį incidentą nepranešta.

„JT ragina nedelsiant nutraukti visus tokius bauginimo ir priekabiavimo veiksmus, nukreiptus prieš darbuotojas afganistanietes“, – teigė UNAMA, reikalaudama užtikrinti viso JT personalo Afganistane saugumą.

Vyriausybės atstovas spaudai Bilalas Karimi atmetė šiuos JT kaltinimus.

„UNAMA paskelbta informacija neatitinka tikrovės... niekas nebuvo sulaikytas“, – pareiškime žurnalistams sakė B. Karimi.

„Kandahare buvo surengtas moterų susibūrimas, ir kai moterų buvo paprašyta pasiaiškinti, sužinota, kad jos yra JT darbuotojos, po to jos buvo paleistos“, – aiškino jis.

B. Karimi nenurodė, dėl ko vyko tas susibūrimas ar kiek moterų jame dalyvavo.

UNAMA kaltinimai pasirodė praėjus kelioms valandoms po to, kai vyriausiasis JT ekspertas žmogaus teisių klausimais Afganistane Richardas Bennettas įspėjo, kad žmogaus teisių padėtis šalyje apskritai pablogėjo.

Ženevoje jis pareiškė, kad atėjus į valdžią Talibanui moterų ir mergaičių pilietinės, politinės, ekonominės, socialinės bei kultūrinės teisės „stulbinamai sumenko“.

„Nėra pasaulyje šalies, kurioje iš moterų ir mergaičių taip greitai būtų atimtos pagrindinės žmogaus teisės vien dėl lyties“, – teigė R. Bennettas.

Talibanas verčia moteris laikytis griežtų elgesio taisyklių. Be to, islamistų režimas daugelyje Afganistano provincijų uždarė mergaičių vidurines mokyklas ir uždraudė moterims eiti daugelį pareigų viešajame sektoriuje.

Talibai taip pat paskelbė įsaką, kad moterys viešumoje turi uždengti visą kūną, įskaitant veidą, geriausia – tradicine burka.

Šie moterų teisių apribojimai yra viena iš kliūčių tarptautinei bendruomenei oficialiai pripažinti Talibano vyriausybę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją