Žemutinės Saksonijos žemėje esančiame Emslande protestuojančios grupės reikalavo „nedelsiant sustabdyti branduolinius sandorius su Rusija“.

Federalinė branduolinių atliekų tvarkymo saugos tarnyba (BASE) praėjusią savaitę patvirtino, kad į kuro elementų gamyklą Lingene, Žemutinėje Saksonijoje, bus tiekiamas uranas iš Rusijos. BASE atstovas spaudai sakė, kad tai grindžiama sutartimis, sudarytomis 2021 metais, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos, jo teigimu, saugumo sumetimais.

Pasak vietos aktyvistų, Rusijos laivas su sodrintu urano heksafluoridu sekmadienį neįplaukė į Roterdamo uostą, o tai reiškia, kad jis dabar plaukia į Prancūziją. Tai reiškia, kad pirmadienį į Lingeną nebus pristatytas joks krovinys, teigė aktyvistai.

Tarp maždaug 15 demonstrantų buvo ir žymus Rusijos aplinkosaugininkas Vladimiras Slivjakas.

„Sustabdykite bendradarbiavimą su Rusijos režimu, įveskite sankcijas [Rusijos valstybinei branduolinei bendrovei] „Rosatom!“ – rašė jis savo „Twitter“ paskyroje.

„Rosatom“ atlieka aktyvų vaidmenį Ukrainos kare: koordinuoja Rusijos kariuomenės veiksmus užimant atomines elektrines, konkrečiai – Zaporižioje“, – teigė V. Slivjakas.

Prancūzijos bendrovei „Framatome“ priklausančioje Lingeno gamykloje gaminami kuro elementai, skirti branduolinei energetikai visoje Europoje. Gamykla aprūpina atomines elektrines Belgijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Nyderlanduose, Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Suomijoje ir kitur.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją