Šalia epicentro esančių šiaurinių miestų gyventojai pranešė apie stiprų drebėjimą rytą – įtrūko keliai ir pastatų sienos.

Parlamento narė Kessy Sawang pranešė, kad atokiame Matoko kalnų kaime vienas žmogus buvo palaidotas purvo ir mirė, keli sunkiai sužeisti žmonės nuvežti į ligoninę. Ji sakė, kad Finisterio kalnyno kaimuose ir kai kuriose pakrantės zonose buvo padaryta „didelių nuostolių“, baiminamasi, kad bus daugiau „sužeistųjų ir žuvusiųjų“. Parlamentarės teigimu, „žmonės ir namai palaidoti ir sugriauti“.

Drebėjimas buvo juntamas net už 480 kilometrų esančioje sostinėje Port Morsbyje.

JAV geologijos tarnyba iš pradžių paskelbė įspėjimą apie cunamį netoliese esančiose pakrantės zonose, tačiau vėliau pareiškė, kad grėsmė „dabar praėjo“. Nepaisant to, išsigandę pakrančių zonų gyventojai pabėgo į aukštesnes vietas ir pranešė, kad jūros lygis staiga nukrito.

Šalies lyderis Jamesas Marape paragino žmones būti atsargius ir trauktis į aukštesnes vietas. Jis sakė esąs labai susirūpinęs dėl „masinio“ žemės drebėjimo: „Mano mintys ir maldos yra su visais nukentėjusiais“, - sakė J. Marape ir pridūrė, kad žalos mastas arba sužalojimai vis dar neaiškūs – nukentėjo keli regionai. „Nacionalinės ir provincijų nelaimių valdymo agentūrų, taip pat lyderių, paprašyta įvertinti žmonėms padarytą žalą bei sužalojimus ir kuo greičiau suteikti pagalbą“.

JAV geologijos tarnybos duomenimis, drebėjimas įvyko 61 kilometro gylyje, maždaug už 67 kilometrų nuo Kainantu miesto. Papua Naujoji Gvinėja yra ties Ramiojo vandenyno vadinamuoju Ugnies žiedu, tad žemės drebėjimai joje dažni. Kaimyninėje Indonezijoje 9,1 balo žemės drebėjimas 2004 m. sukėlė cunamį, nusinešusį 220 tūkst. gyvybių visame regione, vien Indonezijoje žuvo maždaug 170 tūkst. žmonių.

Anksčiau sekmadienį JAV geologijos tarnyba taip pat pranešė apie du stiprius žemės drebėjimus atokiose Mentavajaus salose prie vakarinės Indonezijos Sumatros salos pakrantės. 6 balų žemės drebėjimas įvyko 20 kilometrų gylyje apie 6.10 val. vietos laiku (23.10 val. GMT laiku), o po 10 minučių supurtė 5,7 balo žemės drebėjimas mažesniame gylyje.

Kol kas apie aukas ar žalą nepranešta, tačiau dėl drebėjimo Mentavajaus salų gyventojai pabėgo į evakuacijos centrus, įkurtus praėjusią savaitę po kito žemės drebėjimo. Pasak naujienų agentūros AFP žurnalisto, žemės drebėjimas buvo juntamas ir Padango mieste, Vakarų Sumatros provincijos sostinėje, ten drebėjimui supurčius pastatus gyventojai paliko namus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją