Kaip sakė valdančiosios mažumos frakcijos seniūnas Przemyslawas Gosiewskis, "pernai rugsėjį įvykusių rinkimų metu lenkai nesugebėjo pasirinkti, kuriuo keliu eiti: ar realizuoti premjero Kazimierzo Marcinkiewicziaus siūlomą solidarios Lenkijos, ar (opozicinės) Pilietinės platformos liberalios šalies viziją".

Tačiau Pilietinės platformos lyderis Donaldas Tuskas kategoriškai atmeta galimybę rinkimus surengti gegužę ir siūlo juos surengti rudenį. "Nesirengiame tenkinti konservatyviųjų (partijos) kaprizų", - pabrėžė jis.

"Įstatymas ir teisingumas", atsižvelgdamas į Pilietinės platformos pageidavimus keisti rinkimų įstatymą, pateikė savo pasiūlymus ir šiuo klausimu. Konservatoriai rekomenduoja Seimo rinkimus rengti vadovaujantis daugumos ir proporcijos principais, tačiau ir šiuo klausimu Pilietinė platforma ragina neskubėti ir rinkimų įstatymo pataisas rengti apgalvotai.

Konservatorių pasiūlymui kategoriškai nepritaria ir ultrakatalikiška Lenkijos šeimų lyga bei kairioji Valstiečių sąjunga, pasak kurių, toks pasiūlymas prieštarauja šalies Konstitucijai.

Tačiau politologai mano, jog tiek naujų rinkimų perspektyva, tiek rinkimų įstatymo pataisos yra "mirtinai" pavojingos mažosioms partijoms, nes joms tikriausiai nepavyktų įveikti 5 proc. rinkimų barjero.

Visuomenės apklausos rodo, kad jei rinkimai vyktų dabar, abi šios partijos į Seimą nepatektų, ir kad už Pilietinę platformą dabar balsuotų 36 proc. lenkų, o už "Įstatymą ir teisingumą" - 29 proc. lenkų.

Prognozuojama, kad pirmalaikių rinkimų Lenkijoje vis dėlto nebus, nes per balsavimą dėl Seimo paleidimo konservatyviesiems tikriausiai nepavyks surinkti būtinų 307 balsų 460 vietų parlamente.

Kaip rašo dienraštis "Zycie Warszawy", "Įstatymui ir teisingumui" lieka viena išeitis - sudaryti koaliciją su "Savigyna", kurios lyderis Andrzejus Lepperis esą žada šią partiją pavadinti savo vardu.

Pirmalaikių rinkimų gegužę nenori ir Katalikų Bažnyčia, nes Vatikanas yra pareiškęs, jog į valstybes tais metais, kai jose vyksta rinkimai, popiežius nevažiuoja. Tuo tarpu jau patvirtinta Benedikto XVI vizito Lenkijoje gegužės mėnesį programa.

"Tad belieka tikėtis, jog Seime politikų "šokis su kardais" tęsis iki rudens", - sako lenkų politikos apžvalgininkai.