JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas surengs derybas JAV Ramšteino oro pajėgų bazėje. Jomis siekiama pabrėžti sąjungininkų „vienybę ir solidarumą“ remiant Ukrainą. Tarp dalyvių bus NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, taip pat daugiau kaip 40 šalių ministrai ir kariuomenių vadai.

Penktasis derybų raundas „Ukrainos gynybos kontaktinės grupės“ formatu rengiamas tuo metu, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad jo pajėgos iš rusų atkovojo kelias gyvenvietes Charkivo regiono šiaurės rytuose.

Nuo praėjusios savaitės Ukraina taip pat vykdo kontrpuolimą šalies pietuose, kur, jos teigimu, atkovojo kelis kaimus.

Kyjivas ne kartą ragino sąjungininkus suteikti daugiau sunkiosios ginkluotės, nes ukrainiečiams reikia atremti priešą. Ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis pakartojo šį prašymą sekmadienį lankydamasis Vokietijoje.

Tarp klausimų, kurie bus keliami Ramšteine, yra ginklų gamybos ir atsargų papildymo iššūkiai, nes „Ukrainoje vykstančiame kare sunaudojama daug amunicijos“, sakė aukščiausio rango JAV generolas Markas Milley.

Bus siekiama išsiaiškinti, kokių atsargų yra atskirose šalyse ir ko reikėtų įsigyti iš gamintojų, sakė jis.

Artilerija šiame kare yra labai svarbi, o visų rūšių sviediniai turi didžiulę paklausą.

Ukrainai ir Rusijai kariaujant sekinamąjį karą, atsargos taip pat yra labai svarbus veiksnys.

Jau išnaudojusi visą Rusijoje pagamintą ginkluotę, Ukraina dabar yra visiškai priklausoma nuo Vakarų karinės paramos. O Rusija, kuriai taikomos griežtos sankcijos, kreipėsi į Šiaurės Korėją dėl didžiulių kiekių raketų ir artilerijos sviedinių, teigia Vašingtonas.

JAV yra didžiausios Ukrainos ginkluotės tiekėjos. Jos jau pažadėjo 13,5 mlrd. dolerių vertės įvairių ginklų, įskaitant prieštankines raketas „Javelin“ ir sviedinius, suderinamus su NATO artilerijos sistemomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją