Pirmenybė turėtų būti teikiama nėščioms moterims ir globos namų darbuotojams, sakoma Europos vaistų agentūros (EMA) ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) bendrame pareiškime.

Praėjusią savaitę, prieš papildomo skiepijimo žiemos kampaniją, EMA patvirtino „dvivalenčius“ „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“ skiepus, apsaugančius ir nuo originalaus COVID viruso, ir nuo omikron BA.1 potipio. „ECDC ir EMA pataria, kad šie papildomi skiepai pirmiausia būtų skirti žmonėms, kuriems dėl tam tikrų rizikos veiksnių yra didesnė rizika progresuoti iki sunkios ligos“, – nurodė ES agentūros. Tarp jų yra 60 metų ir vyresni žmonės, asmenys, kurių imunitetas susilpnėjęs, žmonės, sergantys kitomis ligomis, dėl kurių jiems gresia sunkiai susirgti COVID, ir nėščios moterys.

Pirmenybė turėtų būti teikiama ir globos namų bei sveikatos priežiūros darbuotojams „dėl jų didesnio pažeidžiamumo, jei ateityje kiltų naujos bangos“. ES agentūrų teigimu, pirminiai skiepai turėtų būti taikomi žmonėms, kurie skiepijami pirmą kartą, ir ten, kur nėra adaptuotų vakcinų, nes jie „vis tiek veiksmingi nuo sunkios ligos, hospitalizavimo ir mirties“.

Šiuo metu apyvartoje esančios vakcinos yra skirtos pradinei viruso atmainai, pirmą kartą pasirodžiusiai Uhane, Kinijoje, bet pamažėle paaiškėjo, kad jos mažiau veiksmingos prieš vėliau per laiką išsivysčiusias atmainas. Kitaip nei alfa ir delta atmainos, kurių ilgainiui sumažėjo, omikron ir jos potipiai 2022 m. dominuoja tarp infekcijų visame pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją