Išpuolis surengtas tokiu metu, kai prie ambasados rikiuosjasi eilė vizoms gauti.

„RIA“ šaltinis praneša, kad sprogimo metu Rusijos diplomatas išėjo į gatvę įvardinti žmonių, kurie gavo vizas.

Pirminiais duomenimis, žuvo ar buvo sužeista nuo 15 iki 20 žmonių.

Vietos žiniasklaida teigia, kad žuvo mažiausiai du Rusijos diplomatai.


Vienas Kabulo gyventojas, gyvenantis tame rajone, agentūrai dpa sakė, kad Talibano saugumo pajėgos užtvėrė kelią, vedantį į ambasadą. Vietos žiniasklaidos filmuotoje medžiagoje matyti, kaip į vietovę skuba greitosios pagalbos automobiliai.

Pranešimai apie sprogimo taikinį prieštaringi. Kai kurie šaltiniai citavo liudininką, kuris teigė, kad sprogimas įvyko prie ambasados, kai afganistaniečiai laukė vizų.
Saugumo pareigūnai kol kas nepateikė jokių detalių apie sprogimą.

Vakariniame Kabulo Darulamano rajone praeityje ne kartą buvo įvykdyti išpuoliai. Atsakomybės už šį sprogimą kol kas niekas neprisiėmė.

Užsienio reikalų ministerija Maskvoje pranešė, kad pirmadienį per išpuolį netoli diplomatinės atstovybės Afganistano sostinėje Kabule žuvo du Rusijos ambasados darbuotojai, o dar keli žmonės buvo sužeisti.

„Rugsėjo 5 dieną 10.50 val. ryto Kabulo laiku nenustatytas kovotojas susprogdino sprogstamąjį užtaisą netoli įėjimo į Rusijos ambasados Kabule konsulinį skyrių“, – sakoma ministerijos pranešime.

„Dėl išpuolio žuvo du diplomatinės atstovybės darbuotojai, tarp sužeistųjų taip pat yra Afganistano piliečių“, – sakoma pranešime.

Kiek vėliau Afganistano vidaus reikalų ministerija naujienų agentūrai AFP nurodė, kad užpuoliką mirtininką nušovė ambasadą saugoję Talibano apsaugininkai.

„Tai buvo mirtininko ataka, tačiau sprogdintojui dar nepasiekus savo tikslo jį likvidavo mūsų pajėgos“, – AFP sakė Afganistano vidaus reikalų ministerijos atstovas Abdul Nafy Takoras.

Paklaustas, ar taikinys buvo Rusijos ambasada, A. N. Takoras atsakė: „Taip.“

Anot jo, per išpuolį vienas afganų civilis žuvo ir dar keli buvo sužeisti.

„Be jokios abejonės, kalbame apie teroristinį aktą, kuris yra absoliučiai nepriimtinas“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Prieš metus Talibanui sugrįžus į valdžią, smurto mastas visame Afganistane pastebimai sumažėjo. Visgi pastaraisiais mėnesiais šalį sukrėtė virtinė sprogdinimų, kai kurie iš jų buvo nukreipti prieš mažumų bendruomenes.

Atsakomybę už daugelį tų sprogdinimų prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)