Kremliui dirbantys „RIA Novosti“ žurnalistai publikavo vaizdo medžiagą apie „ryžtingą moksleivį“, kuris tiesiog ėmė ir paprašė V. Putino paspausti jam ranką, kad paskui galėtų paspausti ranką tėčiui.

Tik „RIA Novosti“ filmuotą medžiagą pakoregavo, o iš tikrųjų viskas buvo ne visai taip, kaip pateikta. Iš tikrųjų moksleivis Aleksandras Smolinas iš Riazanės srities pasakojo, kad prieš susitikimą su Rusijos galva vaikams teko karantinuotis. Dėl šios priežasties jis negalėjo pasirūpinti dovana tėčio gimtadienio proga, todėl ir paprašė V. Putino paspausti ranką.

„Rugsėjo 2 dieną mano tėčio gimtadienis, bet dėl karantino negalėjau pasirūpinti dovana. Mano tėtis labai jus gerbia, todėl norėčiau, kad paspaustumėte man ranką ir aš galėčiau tą paspaudimą perduoti savo tėčiui“, – sakė berniukas.

Priešais vaikus sėdintis V. Putinas palietė ir vadinamosios „specialiosios operacijos“ temą – būtent taip Rusijos valdžia reikalauja vadinti karą Ukrainoje ir spaudžia tą daryti vaikus, netgi kurpiamas planas išleisti „teisingą istorijos vadovėlį“ su skyriais apie „specialiąją karinę operaciją ir jos didvyrių nuopelnus“.

Pamokos moksleiviams metu V. Putinas kalbėjo, jog atsiranda Rusiją kaltinančių agresija Ukrainoje, bet iš tikrųjų viskas esą yra atvirkščiai. „RIA Novosti“ bene svarbiausia Rusijos prezidento pasisakymo dalimi įvardija skyrių apie „specialiosios operacijos tikslus“, kuriame cituoja patį prezidentą: „Niekas nesupranta ir nežino, kad po valdžios perversmo Ukrainoje 2014 metais Donecko, Luhansko ir Krymo gyventojai (...) nenorėjo pripažinti jo rezultatų“.

Anot V. Putino, Rusijos karių ir „Donbaso sukilėlių“ misija – nutraukti karą ir apginti žmones bei Rusiją. Aišku fakto, kad Rusija vasario 24 dieną įsiveržė į Ukrainą, moksleiviams V. Putinas nepaminėjo. Užtat paragino palaikyti Rusijos karius: „Tai labai svarbu. Ypač svarbus jaunų žmonių palaikymas. Nes tie ten kariaujantys vyrai ir vaikinai rizikuoja savo sveikata, dalis žūsta. Jie turi žinoti, kad atiduoda savo gyvybę už Rusiją ir už Donbase gyvenančius žmones“.

Dėstydamas savo pamoką, V. Putinas nusprendė sukritikuoti tai, kaip Ukrainoje mokoma istorijos. Jis moksleiviams pareiškė, kad išvakarėse švietimo ministras Sergejus Kravcovas, esą, papasakojo, kaip Ukrainoje vaikai mokomi istorijos: „Atleiskite, bet nenulaikiau liežuvio už dantų. Moksleiviai net nežino, kad egzistuoja toks Krymo tiltas. Jie manė, kad čia melagiena. Iš viso nežinojo, kad Ukraina ir Rusija kadaise buvo ta pati valstybė – Sovietų Sąjunga. Va taip juos moko. Netgi suaugusieji, greičiausiai, nežino, kad Ukraina iki Sovietų Sąjungos atsiradimo net nebuvo valstybė“.

V. Putino susitikime su moksleiviams atsirado laiko ir ne vien rimtoms temoms.

Vieną akimirką Rusijos prezidentas nusprendė, kad per pamoką galima pajuokauti ir pateikė vieną iš savo „didžiųjų citatų“. V. Putinas vaikams labai vaizdingai pareiškė, kad darbštumas – atskiras talentas, o ne tiesiog „guminis užpakalis“ (kad ir ką tiksliai toks palyginimas galėtų reikšti). Ir, kad nebūtų per mažai, pažėrė daugiau minčių apmąstymui: „Tai talentas priversti save dirbti, ir tai daryti produktyviai, teisingai organizuoti savo darbą. Tai ir disciplina gali atnešti puikių rezultatų“.

Ką konkrečiai omenyje turėjo V. Putinas fraze „guminis užpakalis“, neaišku. Kaip rašo „The Insider“, gali būti, kad jis Rusijos grupės „Distemper“ gerbėjas ir tiesiog nusprendė pacituoti jų dainą „Guminė subinė“, tik kiek švelnesne forma.

Atidžiai panagrinėjus dainos žodžius, paaiškėja, kodėl ji galėtų patikti Rusijos prezidentui: čia dainuojama ir apie norą priversti „atsiklaupti visą Europą“, ir akcentuojamas pikdžiugiškas lyrinio herojaus noras „pažeidinėti sienas“.

Vienu iš įsimintiniausių V. Putino pamokos epizodų „The Insider“ įvardijo Rusijos Federacijos himno giedojimą: prisiartinti prie prezidento galėjo tik dėl šios ypatingos progos karantiną iškentę dalyviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)