JT komitetas išnagrinėjo keturių aukšto rango politikų, kurie 2017 metais buvo nuteisti už maištavimą dėl savo vaidmens prieštaringai vertinamame Katalonijos nepriklausomybės siekyje, skundą.

Komitetas nustatė, kad nušalindama nuo pareigų ir apkaltinusi konkrečiu nusikaltimu Ispanija pažeidė jų teises, nes sprendimas nebuvo paremtas pagrįstais ir objektyviais motyvais.

Ispanijos šiaurės rytuose esanti Katalonija jau keletą metų neišbrenda iš politinės krizės dėl separatistų, kontroliuojančių vykdomąją valdžią ir regioninį parlamentą, ir centrinės vyriausybės Madride santykių.

JT Žmogaus teisių komitetą sudaro 18 nepriklausomų ekspertų, kurie stebi, kaip šalys įgyvendina savo įsipareigojimus, susijusius su pilietinėmis ir politinėmis teisėmis, numatytomis pagal tarptautinius susitarimus.

Komitetas išnagrinėjo buvusio Katalonijos vyriausybės vadovo pavaduotojo Oriolo Junqueraso (Oriolio Žunkeraso) ir trijų buvusių ministrų: Josepo Rullo (Žosepo Rulo), Raulio Romevos ir Jordi Turullo (Žordžio Turulo) skundą.

Jie buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir nuteisti už dalyvavimą referendume dėl Katalonijos nepriklausomybės ir vėlesnius įvykius, dėl kurių Katalonijos parlamentas 2017 metų spalį paskelbė nepriklausomybę.

O. Junquerasas ir trys ministrai buvo teisiami dėl nusikalstamo sukilimo arba, kitaip tariant, raginimo sukelti ginkluotą sukilimą prieš konstitucinę santvarką, teigė komitetas.

2018 metų liepą jie neteko parlamento narių mandatų pagal įstatymą, kuris leidžia nušalinti pareigūnus nuo pareigų tik tada, kai jie kaltinami sukilimu.

Pareiškėjai komitetui teigė, kad jų nušalinimas nuo valstybinių pareigų prieš priimant apkaltinamąjį nuosprendį pažeidė jų politines teises, kurias užtikrina komiteto prižiūrimas susitarimas.

Galiausiai 2019 metais jie buvo pripažinti kaltais dėl kurstymo maištauti, o šio nusikaltimo apibrėžimas – priešingai nei nusikalstamas sukilimas – nenumato ginkluoto sukilimo prieš konstitucinę santvarką – todėl galiausiai jie atgavo savo mandatus.

2021 metų birželį socialistų premjero Pedro Sanchezo (Pedro Sančeso) vyriausybė suteikė jiems malonę, siekdama nutraukti ankstesnius nesutarimus su Katalonijos separatistų vadovaujama regionine vyriausybe ir atverti kelią deryboms.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją