„Mes, žinoma, labai atidžiai stebime šią situaciją, kadangi tai aktualu mūsų piliečiams. Ir tokia dar viena nedraugiškų veiksmų mūsų piliečių atžvilgiu porcija, jeigu taip nutiks, pareikalaus mūsų atsakomosios reakcijos“, - cituoja Kremliaus atstovą naujienų agentūra „Interfax“.

„Kai kurios (ES) šalys kalba apie vizų išdavimo ribojimą, t. y. jų bus išduodama mažiau, procesas truks ilgiau ir t. t. Žodžiu, žmonėms bus sudaroma nepatogumų. Nieko gero čia nėra, jų žmonės taip pat susidurs su nepatogumais, kai norės atvažiuoti (į Rusiją). Tai yra dar viena šio beprotiško rusofobiško požiūrio į mūsų šalį spiralė“, - teigė D. Peskovas.

Šiomis dienomis Prahoje vyksta Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas, kuriame svarstomas pasiūlymas nebeišduoti turistinių vizų Rusijos piliečiams. Šiai iniciatyvai pritaria Čekija, Lenkija, Suomija, Estija, Latvija, Lietuva, Danija, o prieš draudimą išduoti vizas rusams stoja Prancūzija, Vokietija, Graikija ir Kipras.

Rytų Europos šalys grasina imtis nacionalinio masto priemonių

Su Rusija besiribojančios Europos Sąjungos (ES) šalys Lenkija, Suomija, Estija, Latvija ir Lietuva pagrasino imtis nacionalinio masto priemonių į jų teritorijas įvažiuojančių Rusijos piliečių srautams riboti, jei šiuo klausimu blokas nepriims bendro sprendimo.

Atitinkamą grasinimą šios šalys išsakė bendrame pareiškime, su kuriuo susipažino laikraštis „The Financial Times“. Jame šalys pareikalavo, kad Europos Komisija (EK) pasiūlytų bendras „priemones dėl vizų“, kurios padėtų „apriboti Rusijos piliečių srautus į ES ir Šengeno zoną“.

„Kol visos ES mastu nebus atitinkamų priemonių, svarstysime galimybę priimti laikinas nacionalinio masto priemones, kurios padėtų išspręsti viešojo saugumo problemas, susijusias su prie mūsų sienų padidėjusiais Rusijos piliečių srautais“, – teigiama pareiškime.

Skaičiuojama, kad į šias penkias šalis nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24-ąją iki šios dienos atvyko jau apie 700 tūkst. Rusijos piliečių. Daugelis jų yra turistai, per šių valstybių teritorijas vykstantys į kitas šalis Vakarų Europoje.

„Mūsų manymu, tai gali virsti rimta grėsme viešajam saugumui“, – priduriama Lenkijos, Suomijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos pareiškime, kuriame pabrėžiama būtinybė ir toliau taikyti išimtis disidentams, taip pat humanitariniais tikslais.

Apie kelionių ribojimus Rusijos piliečiams bus kalbama trečiadienį vyksiančiame ES užsienio reikalų ministrų susitikime. Šiuo klausimu bloko šalys yra labai pasidalijusios.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)