Atitinkamą grasinimą šios šalys išsakė bendrame pareiškime, su kuriuo susipažino laikraštis „The Financial Times“. Jame šalys pareikalavo, kad Europos Komisija (EK) pasiūlytų bendras „priemones dėl vizų“, kurios padėtų „apriboti Rusijos piliečių srautus į ES ir Šengeno zoną“.

„Kol visos ES mastu nebus atitinkamų priemonių, svarstysime galimybę priimti laikinas nacionalinio masto priemones, kurios padėtų išspręsti viešojo saugumo problemas, susijusias su prie mūsų sienų padidėjusiais Rusijos piliečių srautais“, – teigiama pareiškime.

Skaičiuojama, kad į šias penkias šalis nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24-ąją iki šios dienos atvyko jau apie 700 tūkst. Rusijos piliečių. Daugelis jų yra turistai, per šių valstybių teritorijas vykstantys į kitas šalis Vakarų Europoje.

„Mūsų manymu, tai gali virsti rimta grėsme viešajam saugumui“, – priduriama Lenkijos, Suomijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos pareiškime, kuriame pabrėžiama būtinybė ir toliau taikyti išimtis disidentams, taip pat humanitariniais tikslais.

Apie kelionių ribojimus Rusijos piliečiams bus kalbama trečiadienį vyksiančiame ES užsienio reikalų ministrų susitikime. Šiuo klausimu bloko šalys yra labai pasidalijusios.

Estijos URM vadovas: kitos ES šalys pripažįsta mūsų teisę uždaryti sieną Rusijos piliečiams

Pasak Estijos užsienio reikalų ministro Urmo Reinsalu, kitos Europos Sąjungos šalys pripažįsta su Rusija besiribojančių valstybių teisę uždaryti savo sienas RF piliečiams, praneša portalas ERR.

„Šio regiono šalys dėl savo padėties turi pagrįstą teisę imtis savarankiškų priemonių, vadovaudamosi savo saugumo interesais“, - pareiškė trečiadienį ministras Estijos televizijos laidoje „Terevisioon“.

„Kai aš tai paaiškinau kitų ES šalių užsienio reikalų ministrams, jie pripažino, jog tai iš tikrųjų problema: Estijoje gyvena apie milijoną suaugusiųjų, o per šešis mėnesius per mūsų teritoriją perėjo 300 tūkst. šalies agresorės piliečių. Kiek pasieniečių reikia kiekvienam šalies agresorės piliečiui patikrinti? Visa tauta saugos tik sieną?“ – retoriškai klausė Estijos diplomatijos vadovas.

Paklaustas, ar tai gali reikšti, jog jei ES mastu nebus susitarta dėl Rusijos piliečių įvažiavimo į Bendriją ribojimo, prie jos rytinės sienos esančios šalys tai padarys savarankiškai, U. Reinsalu atsakė: „Jos gali tai padaryti savo pačių teritorijos atžvilgiu. Bet aš turiu pasakyti, jog daugelio ES šalių užsienio reikalų ministrai pripažino šio galimo žingsnio teisėtumą, turėdami omenyje tą faktą, kad su Rusija besiribojančių valstybių situacija yra visiškai kitokia negu valstybių, kurios yra už 2 tūkst. kilometrų nuo Rusijos“.

Estijos URM vadovas pranešė antradienį svarstęs šį klausimą su savo kolegomis iš Latvijos, Lietuvos, Lenkijos ir Suomijos. Pasak jo, bendri pasienio šalių veiksmai yra galimi, jei ES atsisakys papildomai apriboti Rusijos piliečių įvažiavimą į savo teritoriją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją