JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį gyrė M. Gorbačiovą, kuris mirė Maskvoje būdamas 91-erių, kaip „retą lyderį“, padariusį pasaulį saugesnį.

„Tai buvo darbai, atlikti reto lyderio – turinčio vaizduotės įžvelgti, kad įmanoma kitokia ateitis, ir drąsos surizikuoti visa savo karjera, kad jos siektų“, – sakoma J. Bideno pranešime, turint omenyje M. Gorbačiovo vykdytas demokratines reformas.

„Rezultatas buvo saugesnis pasaulis ir daugiau laisvės milijonams žmonių, – pridūrė JAV lyderis. – Michailas Gorbačiovas buvo žmogus, turėjęs nepaprastą viziją.“

Kiti iškilūs JAV veikėjai antradienį taip pat kalbėjo apie M. Gorbačiovo palikimą.

„Istorija prisimins Michailą Gorbačiovą kaip milžiną, vedusį savo didžiąją valstybę demokratijos link“, – sakė buvęs JAV valstybės sekretorius Jamesas Bakeris III, dalyvavęs derybose su Sovietų Sąjungos vadovu paskutiniaisiais Šaltojo karo metais.

„Jis atliko kritiškai svarbų vaidmenį taikiai užbaigiant Šaltąjį karą savo sprendimu nenaudoti jėgos, kad išlaikytų imperiją... Laisvasis pasaulis jo labai ilgėsis“, – pridūrė R. Bakeris.

Tuo metu Reagano (Reigano) institutas savo „Twitter“ žinutėje M. Gorbačiovą apibūdina kaip „žmogų, kuris kadaise buvo [tuomečio JAV prezidento] Ronaldo Reagano politinis priešininkas, bet galiausiai tapo draugas“.

Buvusi JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, kad „jo gyvenimas buvo labai svarbus, nes be jo ir jo drąsos nebūtų buvę įmanoma taikiai užbaigti Šaltojo karo“.

Azijoje M. Gorbačiovas buvo prisimenamas kaip lyderis, išdrįsęs imtis pokyčių.

„Nusileido vieno reikšmingiausių pasaulio lyderių [gyvenimo] uždanga. Jis buvo esminė figūra lemiamu momentu. Kai pasaulis matė konfliktus ir aklavietę, jis matė taiką ir galimybes“, – spaudos konferencijoje sakė Australijos iždo ministras Jimas Chalmersas.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pavadino M. Gorbačiovą „vieninteliu tokiu valstybės veikėju, kuris pakeitė istoriją“.

„Jis padarė daugiau nei bet kas kitas, kad padėtų taikiai užbaigti Šaltąjį karą“, – teigiama A. Guterreso pranešime.

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen pavadino M. Gorbačiovą „patikimu ir gerbiamu lyderiu“.

„Jis suvaidino gyvybiškai svarbų vaidmenį nutraukiant Šaltąjį karą ir sugriaunant geležinę uždangą. Tai atvėrė kelią laisvai Europai. Jo palikimas nebus užmirštas“, – teigė U. von der Leyen.

Kadenciją baigiantis Jungtinės Karalystės (JK) premjeras Borisas Johnsonas nurodė, kad jį nuliūdino žinia apie M. Gorbačiovo mirtį. „Vykstant Putino karui Ukrainoje, jo nenuilstamas įsipareigojimas atverti Sovietų Sąjungą išlieka pavyzdžiu mums visiems“, – sakė B. Johnsonas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas apibūdino M. Gorbačiovą kaip „taikos žmogų, kurio pasirinkimai atvėrė rusams laisvės kelią“.

„Jo įsipareigojimas siekti taikos Europoje pakeitė mūsų bendrą istoriją“, – sakė Prancūzijos vadovas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė gilią užuojautą dėl paskutinio Sovietų Sąjungos lyderio M. Gorbačiovo mirties, pranešė jo atstovas spaudai.

„Prezidentas Putinas reiškia gilią užuojautą dėl M. Gorbačiovo mirties. Ryte jis išsiųs užuojautos telegramą jo šeimai ir draugams“, – Rusijos naujienų agentūroms trečiadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

M. Gorbačiovas ėjo 92-us metus, jis mirė po sunkios ligos.

M. Gorbačiovas Sovietų Sąjungos komunistų partijos generaliniu sekretoriumi dirbo nuo 1985 iki 1991 metų.

Vakaruose jis tikriausiai bus atsimenamas kaip žmogus, prisidėjęs prie santykių tarp SSRS ir JAV atšilimo, jo nuopelnais laikomos ir pradėtos demokratinės reformos.

Tačiau jis nesiėmė ryžtingiau modernizuoti sąstingio apimtos valstybinės ekonomikos ir išlaikė griežtą politinės santvarkos kontrolę, o Lietuvoje bus menamas kaip jėga malšinęs šalies nepriklausomybės siekius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)