Netrukus po to, kai M. Sadras pareiškė, kad traukiasi iš politikos, pikti protestuotojai „įžengė į Respublikos rūmus“, sakė šaltinis.

Protestuotojai užplūdo prabangius rūmų laukiamuosius ir skandavo dvasininką remiančius šūkius.

Respublikos rūmai yra pagrindinė Irako valstybės vadovų ir užsienio šalių aukšto rango pareigūnų susitikimų vieta.

Keli tūkstančiai kitų M. Sadro šalininkų artinasi link Žaliosios zonos, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Kariuomenė paskelbė, kad nuo 15 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku visame Bagdade įvedama komendanto valanda.

„Komendanto valanda sostinėje Bagdade galioja visoms transporto priemonėms ir piliečiams“, – sakoma Jungtinės operacijų vadavietės pareiškime.

Keliomis valandomis anksčiau M. Sadras paskelbė, kad pasitraukia iš politikos dėl beveik metus trunkančios politinės aklavietės, lėmusios, kad Irakas neturi naujos vyriausybės.

„Nusprendžiau nesikišti į politinius reikalus. Todėl dabar skelbiu, kad galutinai pasitraukiu“, – sakė M. Sadras, ilgametis Irako politinės scenos veikėjas. Visgi jis niekada neužėmė vyriausybinio posto.

Apie tai jis paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“ ir pridūrė, kad bus uždarytos „visos institucijos“, susijusios su jo judėjimu, išskyrus jo tėvo, nužudyto 1999 metais, mauzoliejų ir kitus paveldo objektus.

Praėjusią savaitę M. Sadras pareiškė, kad „visos partijos“, įskaitant jo paties politinę jėgą, turėtų atsisakyti postų vyriausybėje, kad padėtų užbaigti ištisus mėnesius besitęsiančią politinę aklavietę.

Nuo praėjusių metų spalį vykusių parlamento rinkimų tarp frakcijų kilus nesutarimų dėl koalicijos, šalis atsidūrė politinėje aklavietėje ir neturi naujos vyriausybės, ministro pirmininko ar prezidento.

M. Sadro blokas per pastaruosius rinkimus tapo didžiausia parlamento frakcija, tačiau iki daugumos jai pritrūko mandatų.

Birželį 73 jo vadovaujami įstatymų leidėjai atsistatydino, bandydami sukurti padėtį, leidžiančią išeiti iš aklavietės.

Vėliau M. Sadras ėmėsi kitų spaudimo priemonių, įskaitant rugpjūčio 5 dieną surengtą masinę maldą, kurioje dalyvavo dešimtys tūkstančių jo šalininkų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją