JAV karinis jūrų laivynas paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma, kad šis tranzitas „rodo Jungtinių Valstijų įsipareigojimą išsaugoti laisvą ir atvirą Indijos ir Ramiojo vandenyno regioną“. „Jungtinių Valstijų kariuomenė skrenda, plaukia ir veikia visur, kur leidžia tarptautinė teisė“, – sakoma pareiškime.

Raketiniai kreiseriai „USS Antietam“ ir „USS Chancellorsville“ vykdė „įprastą“ misiją tarptautiniuose vandenyse, sakoma JAV karinio jūrų laivyno 7-osios flotilės pranešime. Taivano gynybos ministerija teigė atidžiai stebinti abu laivus.

Įtampa Taivano sąsiauryje šį mėnesį pakilo iki aukščiausio lygio per daugelį metų po to, kai Taipėjuje apsilankė JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi. Pekinas į šį vizitą reagavo su įtūžiu ir kelias dienas vykdė oro ir jūrų pratybas aplink savarankiškai valdomą salą.

Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu penktadienį pareiškė, kad Kinijos sprendimas rengti karines pratybas netoli Taivano yra bandymas užkirsti kelią Taivano sąsiaurio naudojimui kaip tarptautinių vandenų.

„Tokios pratybos yra status quo pamynimas“, – sakė J. Wu.

Taivanas nuo 1949 metų turi nepriklausomą vyriausybę, tačiau Kinija demokratinę salą laiko savo teritorijos dalimi ir priešinasi bet kokiems oficialiems Taivano ir kitų šalių ryšiams.

Vašingtonas diplomatiškai pripažįsta Pekino viršenybę prieš Taipėjų, tačiau palaiko faktinius santykius su Taivanu ir remia salos teisę spręsti savo ateitį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją