Tokie teiginiai išsakyti slaptoje rugpjūčio 22-osios NATO ataskaitoje, kurią gavo „Business Insider“. Šiuo metu iš Krymo į Rusijos Federacijos teritoriją jau perkelta 10 rusų orlaivių: šeši naikintuvai „SU-35S“ ir keturi perėmimo naikintuvai „MiG-31BM“.

„Rusija greičiausiai išsklaidys savo oro pajėgas Kryme, kad užkirstų kelią tolesnėms Ukrainos atakoms“, – sakoma dokumente.

Nepaisant šių manevrų, anot NATO žvalgybininkų, Kryme, netoli Sevastopolio, esantis Belbeko aerodromas išlieka „svarbiausiu Rusijos aerodromu, užtikrinančiu aviacinę paramą Pietų Ukrainoje ir virš Juodosios jūros“. Belbeko aerodrome vis dar yra maždaug 32 rusų naikintuvai – daugiausia „SU-27“, tačiau yra ir keli modernieji „SU-35S“ ir „MiG-31BM“.

Rusija į Krymą taip pat atsigabeno daugiau taktinių priešlėktuvinių raketų sistemų, kad galėtų atremti tolesnes Ukrainos atakas, surengtas, pavyzdžiui, dronais.

„Ukrainos bepilotės skraidyklės yra sunkus taikinys rusų oro gynybos sistemoms“, – tvirtinama NATO ataskaitoje.

Ekspertas: Ukraina gali smogti Rusijos teritorijai

Ukraina turi teisę smogti Rusijos teritorijai, bet yra JAV ir kitų partnerių pristatytos ginkluotės naudojimo ribojimų. O štai dėl smūgių okupuotam Krymui jokių ribojimų nėra.

Tai interviu leidiniui „Obozrevatel“ pareiškė karo ekspertas Oleksijus Melnykas.

„Ukraina turi pagrįstą teisę smogti RF kariniams taikiniams, taip pat ir Rusijos teritorijoje. O kalbant apie Krymą ar kitas laikinai okupuotas teritorijas, tai čia apskritai niekam neturi kilti jokių abejonių ir išlygų“, - sakė jis.

Ekspertas taip pat paragino suprasti, kad tariamų „referendumų“ organizavimas okupuotose teritorijose neribos Ukrainos veiksmų laisvės smūgių rusų taikiniams požiūriu.

„Kai kas Vakaruose pradeda panikuoti, kad esą nuo tada, kai Rusija surengs „referendumus“ ir paskelbs šias teritorijas savomis, Ukraina turės laikytis kažkokių ribojimų. Tai visiškas absurdas, kurį paneigia atakos Kryme. Dabar dėl pažadų ar susitarimų su mūsų partneriais. Iš tikrųjų, tam tikro nerimo yra. Jeigu Ukraina smogs Rusijos teritorijai, mūsų teisė tai daryti neabejotina, bet tai turi būti ne amerikietiška ginkluotė, kad Rusija neturėtų dingsties pulti vienos iš NATO šalių. Šie įspėjimai yra gana pagrįsti, todėl įsipareigojimų reikia laikytis nepaisant niuansų, kurių esama“, - pažymėjo O. Melnykas.

Pasak jo, ginkluotės, kuria Ukraina gali smogti objektams Kryme, tolimame priešo užnugaryje, konkretus pavadinimas ar kalibras neturi principinės reikšmės.

Kaip pažymi UNIAN, sprogimai laikinai okupuotame Kryme sukėlė neregėtą paniką. Bet ekspertai teigia, kad kalbėti apie artėjančią pusiasalio deokupaciją dar anksti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)