Ilgiau nei keturis dešimtmečius Teheranas paprastai drausdavo moterims lankytis futbolo rungtynėse. Tačiau ketvirtadienį jos buvo įleistos į stadioną per sostinės klubo „Esteghlal“ ir pietinio Kermano miesto komandos „Mes Kerman“ mačą.

„Tai istorinis įvykis“, – paskelbė Teherano municipalinis dienraštis „Hamshahri“.

„Pirmą kartą „Esteghlal“ sirgalės atvyko į [Teherano] stadioną „Azadi“ palaikyti savo komandos per dvikovą su „Mes Kerman“, – priduriama straipsnyje.

Sausį iranietėms pirmą kartą per beveik trejus metus buvo leista gyvai stebėti tarptautines rungtynes – pasaulio futbolo čempionato atrankos mačą su Irako komanda.

Spaudimas Teheranui keisti taisykles sustiprėjo 2019 metais susideginus sirgalei Sahar Khodayari, kuri buvo praminta „mėlynąja mergina“ už tai, kad visada dėvėdavo savo mėgstamos komandos „Esteghlal“ spalvų rūbus.

S. Khodayari pakėlė prieš save ranką, nes bijojo būti įkalinta už bandymą prasmukti į stadioną persirengus vyru.

Jos mirtis sukėlė pasipiktinimo bangą internete: daugelis vartotojų ragino Tarptautinę futbolo federaciją (FIFA) uždrausti Iranui dalyvauti tarptautinėse varžybose, o sirgalius – boikotuoti rungtynes.

Balandį kontroversiją išprovokavo pareigūnų sprendimas neįleisti moterų į Irano rytuose esantį stadioną, kur vyko nacionalinės rinktinės rungtynės. Remiantis vietos žiniasklaidos paskelbta filmuota medžiaga, saugumo tarnybos tąsyk išvaikė protestavusias moteris ašarinėmis dujomis.

Anksčiau šį mėnesį Irano sporto ministras Hamidas Sajadi (Hamidas Sadžadis) pranešė, kad FIFA nusiuntė Teheranui „naują laišką“ su raginimu leisti iranietėms gyvai stebėti rungtynes, nes moterims taikomas draudimas pažeidžia tarptautinius futbolo įstatus, draudžiančius diskriminaciją.

„Neprieštaraujame, kad moterys būtų stadionuose“, – tąsyk žurnalistams sakė H. Sajadi.

Visgi Irano dvasininkai, atliekantys svarbų vaidmenį priimant sprendimus teokratinėje valstybėje, tvirtina, kad moterys turėtų būti saugomos nuo vyriškos futbolo rungtynių atmosferos ir menkai apsirengusių sportininkų reginio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją