Pietvakarių Lenkijoje Bžego mieste esančio paminklo demontavimo pradžia sutapo su Ukrainos nepriklausomybės diena ir šešių mėnesių nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios sukaktimi.

Tai viena daugelio šios ir viso regiono šalių pastangų ištrinti nekenčiamus komunistinius simbolius iš viešųjų erdvių. Lenkiją, kaip ir kai kurias jos kaimynes, Antrojo pasaulinio karo pradžioje užpuolė ir okupavo Vokietija, o netrukus užėmė Sovietų Sąjunga. Maskvos įvestas režimas Lenkiją valdė iki 1989 metų.

Lenkijos nacionalinės atminties institutas, bendradarbiaudamas su vietos bendruomenėmis, siekia pašalinti dešimtis panašių sovietmečio paminklų,

Instituto atstovas Rafalas Leskiewiczius sakė, kad kovo mėnesį, kai buvo paskelbtas sprendimas juos pašalinti, jų buvo likę 60. Paminklas Bžego mieste yra jau 24-asis nugriaunamas.

Pasak jo, svarbu pašalinti tokius paminklus ne tik dėl Rusijos karo Ukrainoje, bet ir vykdant 2015 metais Lenkijoje priimto įstatymo reikalavimus.

„Neįmanoma laikyti tokių paminklų viešosiose erdvėse“, – sakė jis naujienų agentūrai „The Associated Press“.

Bžego paminklo demontavimas turėtų užtrukti kelias dienas, pridūrė R. Leskieviczius.

Sieną su Ukraina turinti Lenkija yra svarbi Kyjivo sąjungininkė, tiekianti karinę ir humanitarinę pagalbą karo draskomai šaliai. Joje prieglobstį rado daugiausia ukrainiečių pabėgėlių, lyginant su jų skaičiumi kitose šalyse.

Praėjusią savaitę Estijos vyriausybė taip pat pradėjo demontuoti sovietinį Antrojo pasaulinio karo paminklą, stovintį prie Rusijos pasienyje esančio miesto. Rusijos invazija į Ukrainą paskatino ir daugiau šalių atsikratyti jose likusių sovietinių laikų simbolių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją