Į žurnalistų klausimą Ternopolio miesto televizijos studijoje, ar gali būti paleistas naujas deputatų korpusas, V.Juščenka atsakė: "Aišku, tai (konstitucijos) norma ir prezidento pareiga. Jei per 60 dienų nebus suformuota dauguma ir vyriausybė, vadinasi, parlamentas nevykdo savo funkcijų, jis negali priimti sprendimų ir nesugeba veikti".

"Jeigu parlamentas nesugebės suformuoti daugumos, tai pagal galiojančias normas, prezidentas turi teisę imtis veiksmų", - pridūrė prezidentas tiesioginiame interviu, kurį parodė televizijos kompanija UT-1.

Bloko "Mūsų Ukraina" rinkimų štabo vadovas Romanas Bezsmertnas anksčiau ne kartą pareiškė, kad naujajame parlamente galimas tik vienas koalicijos sudarymo variantas - politinių jėgų, dalyvavusių "oranžinėje revoliucijoje", pagrindu. Priešingu atveju parlamentas gali būti paleistas.

Pagal įsigaliojusias Konstitucijos pataisas, Ukrainos prezidentas turi teisę paleisti šalies įstatymų leidžiamąją instituciją, jeigu parlamentarai per vieną mėnesį po naujos sudėties Rados darbo pradžios negalės susitarti dėl daugumos sudarymo arba per 60 dienų nesugebės paskirti naujo Kabineto.

Eiliniai parlamento rinkimai Ukrainoje šįsyk pirmą kartą vyks balsuojant tik pagal partijų sąrašus. Įsigaliojus Ukrainos Konstitucijos pataisoms, Rados sudaryta vyriausybės turės plačius įgaliojimus.

Sociologų apklausos rodo, kad į pirmąjį rinkimų kampanijos lyderių trejetą įeina Regionų partija, proprezidentinė "Mūsų Ukraina" ir J.Tymošenko blokas, bet nė vienas kampanijos dalyvis negalės pats vienas kontroliuoti šalies įstatymų leidžiamosios institucijos.

V.Juščenka atsakė ir į diena anksčiau paskelbtą buvusios premjerės ir buvusios savo bendražygės Julijos Tymošenko reikalavimą pasakyti iki rinkimų, su kuo ketina blokuotis naujajame parlamente, savo ruožtu paraginęs atsisakyti ultimatumų.

"Mes turime pasimokėti iš to, dėl ko iširo "oranžinė revoliucija". Nesusivienijimo priežastis ta pati, kuri privedė prie susiskaldymo. Tai - partnerio pozicijos ignoravimas, tai - nenuoširdus elgesys, tai - užkulisinės intrigos, karjerizmas", - sakė prezidentas.

V.Janukovičius pasirengęs dirbti su proprezidentiniais politikais

Buvęs Ukrainos premjeras Viktoras Janukovičius, pralaimėjęs 2004 metų prezidento rinkimus dabartiniam šalies prezidentui Viktorui Juščenkai, neatmeta bendradarbiavimo su kai kuriomis politinėmis jėgomis, įeinančiomis į proprezidentinį bloką "Mūsų Ukraina", galimybės ir žada sureguliuoti dujų problemą su Rusija.

Jis taip pat pranešė, kad grįžęs į valdžią pagrindiniu savo tikslu laikytų būtinybę ištaisyti politines ir ekonomines klaidas, kurių pridarė V.Juščenkos komanda.

Pasak V.Janukovičiaus, jo partija, itin aktyviai remiama šalies pietuose ir rytuose, gali tapti naujosios parlamento daugumos, kuri tęs V.Janukovičiaus vyriausybės vykdytą politiką, pagrindu.

"Pirma, ką būtina padaryti, - tai ištaisyti klaidas, kurių padarė dabartinė valdžia jos valdymo laikotarpiu", - sakė V.Janukovičius interviu "Reuters". - Niekas neabejoja, jog bus koalicija".

Pagal naują Ukrainos Konstitucijos redakciją, naujoji Aukščiausiosios Rados sudėtis turi suformuoti daugumą, kuri gaus teisę skirti ministrą pirmininką ir sudaryti vyriausybę.

V.Janukovičius sako, kad jo partija galbūt siūlys jį į premjero postą.

"Tai (premjero postas) nėra mano tikslas, bet galimybė ar perspektyva taip išspręsti šį klausimą egzistuoja, ir mes to neneigiame. Tačiau dabar svarbiausias uždavinys - suformuoti daugumą parlamente", - sakė jis.

V.Janukovičius nekalbėjo apie būsimąjį koalicijos formatą, tačiau sakė, jog yra pasirengęs bendradarbiauti su kai kuriais proprezidentinių partijų politikais.

Pasak jo, jau šiandien Regionų partija "palaiko kontaktus" su kai kuriais politikais iš bloko "Mūsų Ukraina", kurie pritaria jo vizijai dėl tolesnės šalies raidos.

"Mes neatmetame, kad partijoje po rinkimų vyks tam tikri pokyčiai... Mes neatmetame, kad galbūt kai kurios politinės grupės turės atskirą (nuo "Mūsų Ukraina") poziciją", - pažymėjo jis.