Jis linki ukrainiečiams „taikaus dangaus, tolerancijos, drąsos, stiprybės ir sėkmės atkuriant orų gyvenimą“, sakoma oficialiame pranešime.

„Esu įsitikinęs, kad dabartinis susipriešinimas nepajėgs sugriauti ilgamečio dviejų šalių tautų nuoširdžių gerų kaimyninių santykių pagrindo. Baltarusija ir toliau pasisakys už harmonijos išsaugojimą, draugiškų ir abipusiai pagarbių ryšių plėtojimą visais lygmenimis“, – rašoma A. Lukašenkos sveikinime.

A. Lukašenka laikomas artimiausiu Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininku. Ir iš Baltarusijos teritorijos vis vykdomos atakos prieš Ukrainą.

„A. Lukašenka yra kolaborantas. Jis įtraukė Baltarusiją į šį karą, o už tai, kad Rusija jį išlaikytų valdžioje, daro viską, ko iš jo reikalaujama“, – neseniai sakė Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Pasak jos, šiandien yra aišku, kad Kremlius jau tada turėjo planų dėl karo ir todėl paliko A. Lukašenką valdžioje. Šis leidžia rusų ginkluotosioms pajėgoms iš Baltarusijos teritorijos pulti Ukrainą, kritikavo Vilniuje gyvenanti S. Cichanouskaja.

Rugpjūčio pradžioje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad Rusija toliau gabena karinę techniką į Baltarusiją.

Pasak štabo, Baltarusijos teritorijoje, įskaitant pasienio zoną su Vakarų Ukrainos Voluinės sritimi, dislokuojami papildomi kariai ir oro gynybos sistemos.

Baltarusija nėra oficialiai prisijungusi prie Rusijos karo prieš Ukrainą, tačiau Minskas leidžia Maskvai naudotis savo teritorija vykdant šalies puolimą.

Ukraina kol kas nenutraukia diplomatinių santykių su Baltarusija, nors laiko ją nusikalstamos agresijos bendrininke, kad nesuteiktų A. Lukašenkai papildomų dingsčių priimti „tuos ar kitus sprendimus“.

Tai interviu naujienų agentūrai „Ukrinform“ pareiškė užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, rugpjūčio pradžioje komentuodamas 20 raketų paleidimą iš Baltarusijos teritorijos.

„Mes neturime iliuzijų dėl Baltarusijos. Mes blaiviai analizuojame įvykius ir stengiamės nesuteikti Lukašenkai papildomų dingsčių priimti tuos ar kitus sprendimus. Jau esu viešai sakęs, ir mano pozicija nepasikeitė: jeigu Baltarusijos ginkluotosios pajėgos įžengs į Ukrainos teritoriją, aš tučtuojau siūlysiu nutraukti diplomatinius santykius su ja“, – pabrėžė ministras.

Anot jo, nėra prasmės sieti Ukrainos apšaudymų iš Baltarusijos teritorijos su šventinėmis datomis.

„Tai, kad Baltarusijos oro erdvėje skraido Rusijos bombonešiai – mūsų kasdienė realybė. Dar sykį noriu pabrėžti – Baltarusija yra nusikalstamos agresijos prieš Ukrainą bendrininkė, dėl to nėra jokių abejonių. Todėl jai ir nebus jokių pateisinimų“, – konstatavo D. Kuleba.

Liepos 28-ąją, Ukrainos valstybingumo dieną, iš Baltarusijos teritorijos buvo paleista daugiau kaip 20 raketų, iš kurių 9 nukrito Černihivo srities miškuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)